Irlanda. Orașul strămoșilor lui Biden îl susține total pe rivalul lui Trump

Irlanda. Orașul strămoșilor lui Biden îl susține total pe rivalul lui Trump

La aproape 5.000 de kilometri est de Casa Albă, un portret al candidatului la președinția SUA, Joe Biden, se profilează asupra casei strămoșilor săi din Ballina, pe coasta de vest a Irlandei.

Aici, rudele îndepărtate și rezidenții sunt mândri să-l vadă pe unul de-al lor cum îl provoacă pe Donald Trump.

„Evident, îl susținem complet pe Joe Biden, suntem în spatele lui”, a declarat pentru AFP Laurita Blewitt, verișoară îndepărtată a candidatului democrat. „Avem această legătură de familie, această prietenie, această relație cu el”, adaugă irlandeza în vârstă de 37 de ani.

Genealogista Megan Smolenyak urmărește linia familiei lui Joe Biden până în comitatul Louth, în estul țării, precum și în Ballina, un oraș de 10.000 de oameni presărat cu fațade viu colorate și traversat de râul Moy.

Ne puteți urmări și pe Google News

În 1851, stră-stră-străbunicul candidatului democrat, Edward Blewitt, a plecat la New York cu diaspora care fugea din sărăcia din Irlanda. În cursul anilor, familia Biden a menținut o legătură strânsă cu orașul Ballina.

Joe Biden, în vârstă de 77 de ani, a fost la Ballina de două ori: mai întâi în 2016, întâmpinat de mulțimi de localnici care au venit să-l vadă pe vicepreședintele lui Barack Obama, apoi în 2017, în timpul unei vizite într-o unitate din îngrijire regională, la doi ani după ce și-a pierdut fiul, Beau, bolnav de cancer.

Pe de altă parte, orașul Ballina este înfrățit cu orașul Scranton din statul Pennsylvania, unde Joe Biden s-a născut în anul 1942.

„Irlanda, înscrisă în sufletul meu”

Joe Biden a scris odată că, atunci cand va muri, „nord-estul Pennsylvaniei va fi înscris în inima mea. Dar Irlanda va fi înscrisă în sufletul meu”.