Sub amenințarea Chinei, Japonia lansează „Marea Balenă”

Sub amenințarea Chinei, Japonia lansează „Marea Balenă”

Forța japoneză de autoapărare maritimă trebuie să dispună de 22 de submarine diesel-electrice pentru a putea monitoriza și chiar contracara activitățile marinei chineze, extrem de agresive.

Japonia are dezacorduri – deloc puține - cu Republica Populară Chineză cu privire la linia frontierelor maritime respective, precum și asupra arhipelagului Senkaku, administrat în prezent de Tokyo, dar revendicat de Beijing.

În plus, Coreea de Nord a arătat ambiții în ceea ce privește capacitățile submarine, în special prin dezvoltarea de rachete balistice mare-sol.

Pentru moment, marina japoneză are 11 submarine aparținând clasei Oyashio.

Ne puteți urmări și pe Google News

Primele două din serie, JDS Oyashio și JDS Michishio, care au intrat în serviciu la sfârșitul anilor 1990, sunt folosite pentru instruire și antrenamentul echipajelor.

Acestor nave li s-au alăturat, din 2009,  cele din clasa Sōryū, mai mari decât primele (2.900 tone deplasament la suprafață față de 2.750 tone).

Beneficiind de îmbunătățiri tehnologice constante, cu adăugarea sonarului ZQQ-7B, noi legături prin satelit și contramăsuri anti-torpilă, aceste submarine sunt în prezent în număr de 11. Un al 12-lea,  JDS Tōryū - ar trebui să fie operațional în martie 2021.

De notat că ultimele două unități din clasa Sōryū vor fi echipate cu baterii litiu-ion, care furnizează de două ori mai multă energie disponibilă decât bateriile cu  plumb-acid, fiind în același timp reîncărcabile mult mai rapid.

Acest lucru, în termeni operaționali, se traduce prin creșterea capacității de imersiune și timp redus de imersie a periscopului. Ceea ce limitează în mod evident vulnerabilitatea unui submarin astfel echipat.