Anunț crucial pentru românii din Marea Britanie! Ce-i așteaptă

Anunț crucial pentru românii din Marea Britanie! Ce-i așteaptă

Preşedintele Iohannis s-a arătat preocupat de soarta românilor stabiliţi în Regatul Unit şi, din acest motiv doreşte un acord care să garanteze un parteneriat solid între cele două state.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi că România îşi doreşte un acord între Uniunea Europeană şi Regatul Unit, punctând că acesta este important atât pentru românii care trăiesc în Regat, cât şi pentru firmele româneşti care fac afaceri cu această ţară.

Klaus Iohannis: Noi ne dorim un acord, este necesar, este calea cea mai bună pentru a garanta un parteneriat solid între Uniunea Europeană şi Regatul Unit pentru mulţi ani de acum încolo şi este foarte important şi pentru cetăţenii noştri care trăiesc în Regatul Unit, dar şi pentru firmele noastre care fac afaceri cu Regatul Unit, a declarat Iohannis la Bruxelles.

Tototdată preşedintele Iohannis a arătat că este îngrijorat cu privire la cetăţenii români care trăiesc în Marea Britanie, arătându-se preocupat de viitorul lor acolo.

Iohannis a arătat că negocierea acordului UE cu Regatul Unit nu a făcut progrese suficiente şi a subliniat necesitatea accelerării negocierilor

Chiar acum am finalizat aprobarea concluziilor pe Brexit şi aici lucrurile sunt încă destul de complicate. După părerea noastră, negocierea acordului cu Regatul Unit nu a făcut progrese suficiente, este nevoie de accelerarea negocierilor şi este evident că noi, Uniunea, continuăm pe calea începută, rămânem uniţi, ştim ce dorim, dar, în acelaşi timp, ştim şi că noi ne dorim un acord cu Regatul Unit. Echipa de negociere a primit încurajări din partea noastră să continue, mai sunt puţine săptămâni până la finalul anului, când aceste negocieri trebuie să fie finalizate, a mai spus preşedintele  Iohannis.

Iohannis: Sunt dispus să accept ținte climatice ambițioase, dar să ne alegem singuri mixul energetic

Imediat după ce mă întorc în sala de Consiliu vom începe discuțiile pe ținte climatice, o temă extrem de sensibilă, dar în același timp extrem de importantă și pentru noi. Este vorba de felul în care UE își va seta ambițiile, cât de buni și performanți vrem să fim, cum vrem să ne îngrijim de măsurile pe care le luăm ca să reducem impactul climatic total nefavorabil pe care putem să-l constatăm cu toții, furtuni, călduri excesive, ierni excesive. Este clar că ceva trebuie făcut.

Există foarte multe discții, propuneri de ținte climatice. Acum discutăm de ținta pe care ne-o punem până în 2030. Există propuneri din partea Comisiei, din partea Parlamentului European. Astăzi vom discuta în profunzime cum vedem noi liderii statelor această chestiune.

Suntem dispuși să acceptăm ținte destul de ambițioase, dar nu sunt dispus necondiționat. Pentru noi este important să putem gestiona tranziția spre o țintă ambițioasă, asta însemnând să fim lăsați să ne alegem singuri mixul energetic și este important să putem să ne alegem cum facem tranziția, ce fel de energie folosim. De exemplu, pentru România e foarte important ca în faza de tranziție să folosim gazul natural, de exemplu cel din Marea Neagră. Sunt condiții pe care le voi exprima foarte clar. Pe de altă parte, sunt dispus să discutăm ținte climatice ambițioase, pentru că aceste lucruri sunt foarte importante și pentru noi în România, pentru societatea românească”, a declarat Klaus Iohannis, la Bruxelles, potrivit Agerpres.