Președintele Klaus Iohannis le explică europenilor de ce are nevoie România de bani

Președintele Klaus Iohannis le explică europenilor de ce are nevoie România de bani

Un eveniment foarte important, la nivel european, a demarat, vineri, în capitala Belgiei.

La Bruxelles a început, vineri, o reuniune extraordinară a Consiliului European. Există două mari dezbateri pe agenda de lucru: 1. adoptarea bugetului multianual al UE - se vorbește de 1.074 de miliarde de euro, care se negociază intens încă din perioada președinției României la Consiliul UE -, 2. adoptarea Fondului de redresare după pandemia de coronavirus - sunt luate în calcul 750 de miliarde de euro.

România este reprezentată la această întrunire de președintele Klaus Iohannis. Șeful de la Cotroceni a expus motivele pentru care țara noastră are nevoie de finanțarea europeană.

„Avem nevoie de bani europeni pentru spitale, pentru școli, pentru autostrăzi, pentru căi ferate, evident, pentru agricultură. Dorim să folosim sume cât se poate de consistente pentru a moderniza agricultura românească și pentru a obține, sigur, rezultate bune. Al doilea pachet mare pe care îl negociem astăzi este pachetul destinat revigorării economice. Noi dorim să obținem sume consistente”, a spus Iohannis, care a continuat:

Ne puteți urmări și pe Google News

„Aici, avem, pe de o parte, bani care se dau sub formă de împrumuturi, dar o parte, sperăm și mai mare, vor fi bani care nu trebuie returnați, sunt așa numite granturi.”

Conform Radio România Actualități, președintele României nu știe dacă discuțiile vor fi finalizate până sâmbătă, pentru că în Consiliul European părerile sunt încă împărțite. Nu toate statele membre sunt convinse că propunerea aflată pe masă este cea mai bună, iar negocierile se anunță a fi extrem de complicate.

Liderii europeni s-au întrunit pentru prima dată de la izbucnirea pandemiei COVID-19, în condiții speciale, pentru a decide asupra unui plan de recuperare de 1.824 de miliarde de euro, alcătuit din Fondul de redresare de 750 de miliarde de euro și din Cadrul financiar multianual de 1.074 de miliarde de euro, diminuat cu 26 de miliarde la propunerea președintelui Consiliului European, Charles Michel, față de planul inițial al Comisiei Europene, a transmis reporterul Radio România Actualități.