Brexit. Germania cere Londrei fapte, nu vorbe

Brexit. Germania cere Londrei fapte, nu vorbe

Berlinul a avertizat că discuţiile dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie privind relaţiile comerciale viitoare se află într-o etapă critică.

Germania a cerut, marți, Marii Britanii să facă „pași substanțiali” în cazul dosarelor spinoase post-Brexit, cum ar fi pescuitul,  soluţionarea disputelor şi la regulile ajutorului de stat în această perioadă.

UE lucrează intens la definitivarea unui acord cu Regatul Unit însă blocul  comunitar este pregătit şi pentru absenţa unui acord de limitare a tarifelor, a declarat ministrul german al afacerilor Europene, Michael Roth.

Germania asigură preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

Ne puteți urmări și pe Google News

Roth a făcut aceste declarații înaintea reuniunii Consiliului Afaceri Generale (CAG), ce are loc marţi la Luxemburg.

„Suntem într-o etapă critică în negocieri şi ne aflăm sub o presiune extrem de mare. Timpul expiră”, a avertizat oficialul german.

Acord, dar nu cu orice preț

„Iată de ce aşteptăm progrese substanţiale din partea prietenilor noştri din Regatul Unit în domenii-cheie: în particular guvernanţa, condiţii concurenţiale echitabile şi pescuitul”, a precizat Michael Roth.

„Există multe chestiuni deschise. Desigur, noi vrem să avem un acord cu Regatul Unit, dar nu cu orice preţ”, a precizat ministrul finlandez al afacerilor Externe, Tytti Tuppurainen, care l-a susținut pe Roth.

Sensibilităţile specifice ale ţărilor membre au nevoie de mai multă atenţie în discuţiile tehnice dintre UE şi Londra, printre care aviaţia, un domeniu important pentru Finlanda, a adăugat Tuppurainen.

Franţa şi alte ţări cu pescuit dezvoltat pun accentul pe hotărârea lor de a păstra cotele de pescuit în apele britanice, în timp ce Regatul Unit ar dori un acord de tipul celui cu Norvegia, în cazul căreia cotele sunt stabilite în fiecare an.