Marea Britanie sparge gheața! A semnat primul său acord comercial post-Brexit, cu o mare putere mondială

Marea Britanie sparge gheața! A semnat primul său acord comercial post-Brexit, cu o mare putere mondială

Marea Britanie a anunţat, vineri, că a încheiat un acord comercial istoric cu Japonia, după ieşirea din Uniunea Europeană la sfârşitul lunii ianuarie, acesta fiind prima ei tranzacție majoră ca stat independent.

„Este un moment istoric pentru noi și Japonia", a anunțat Ministerul britanic al Comerţului Internaţional, prin Secretarul pentru comerț internațional Liz Truss (foto). Marea Britanie a încheiat un acord comercial cu Japonia, primul acord de liber schimb al ţării ca naţiune independentă pe plan comercial”, mai precizează sursa citată. Cele două state au o lungă tradiție economică a liberului schimb.

Textul, care face obiectul unui „acord de principiu”, vizează creşterea volumului schimburilor comerciale cu Tokyo, cu aproximativ 15,2 miliarde de lire sterline. Acordul vizează oferirea unor avantaje competitive majore pentru exporturile Marii Britanii în Japonia, precum și măsuri de susținere a creării unor noi locuri de muncă și expansiunea economiei Regatului Unit pe relația cu gigantul economic asiatic.

Fără taxe vamale

Acordul le va permite firmelor britanice să evite taxele vamale la 99% din exporturile lor către Japonia. Principalele beneficiare vor fi industria, sectoarele agroalimentar şi tehnologic, menţionează comunicatul ministerial. De asemenea, Marii Britanii i se va garanta pe termen lung o creștere a economiei de 1,5 miliarde de lire sterline și o creștere a veniturilor lucrătorilor britanici cu 800 de milioane de lire sterline.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acordul pe care l-am negociat – într-un timp record și în circumsțanțe pline de provocări – depășește actualul acord cu UE (n.r. - cunoscut ca EU deal), căci garantează noi beneficii pentru afacerile britanice în domenii majore ca producția manufacturieră, industria alimentară și a băuturilor, precum și industriile tech”, a mai explicat Liz Truss. Aceasta a convenit asupra termenilor care reglementează viitorul parteneriat cu Japonia, într-un video call derulat vineri, cu ministrul de Externe al acestei țări, Motegi Toshimitsu, informează guvernul.

După cum se știe, Marea Britanie a părăsit oficial UE la 31 ianuarie, la aproape 4 ani după un referendum major, care a divizat națiunea și care a marcat sfârşitul a aproape 50 de ani de aderare la Uniunea Europeană. Regatul Unit rămân însă guvernat de reglementările europene până la sfârşitul anului, în timp ce cele două părţi încearcă să încheie un acord de liber schimb.

Negocierile se împiedică în special în ceea ce priveşte pescuitul şi condiţiile de concurenţă loială. În absenţa unui acord înainte de 31 decembrie, s-ar aplica singurele reguli ale Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), cu taxe vamale ridicate şi controale vamale extinse.