Se anunță o iarnă grea. Vremea și prețurile dau deja frisoane românilor. Facturi mai mari

Se anunță o iarnă grea. Vremea și prețurile dau deja frisoane românilor. Facturi mai mari

Vremea rece de afară dă deja frisoane românilor. Asta și în legătură cu preţul facturilor la întreținere din iarna care urmează. Spre exemplu, la Oradea şi la Turnu-Severin s-a dat deja drumul la căldură.

În această iarnă, la Arad, oamenii vor plăti aproximativ 280,77 lei pe gicacalorie, iar la Craiova preţul a rămas acelaşi de anul trecut, 277 lei. La Oradea, gigacaloria costă 276 de lei, iar la Drobeta-Turnu-Severin, 275 de lei.

Ceva mai puţin pentru căldură plătesc sucevenii. Preţul gicacaloriei este de 240 de lei.

La Piteşti, oamenii vor plăti 230 de lei pe gicacalorie, iar cei din Hunedoara vor scoate din buzunar anul acesta, 213,54 lei. Cei mai puţini bani vor scoate din buzunar anul acesta locuitorii din Botoşani, 180,52 lei, informează Antena 3.

Deşi iarna bucureştenii îngheaţă în apartamente și nu au apă caldă, Primăria Capitalei a propus iarna trecută scumpirea căldurii furnizate de Termoenergetica, fosta RADET. Trebuie spus că municipalitatea acordă o subvenţie de 50% pentru agentul termic.

În luna februarie 2020, ministrul Economiei Virgil Popescu îi cere primarului Capitalei Gabriela Firea să explice de ce plătesc bucureștenii 495,51 lei pe Gigacalorie deși, prin TermoEnergetica, o cumpără cu 196 lei (fără TVA) de la ELCEN. Ministrul a spus că prin subvenția alocată pentru consumatori sunt, de fapt, acoperite pierderi uriașe de pe rețeaua avariată.

Pentru locuitorii Capitalei veștile nu sunt bune

În municipiul Bucureşti, preţul total al gigacaloriei cu TVA este de 495,51 lei, din care 163,03 lei este plătit de populaţie (consumatorul casnic) şi diferenţa de 332,48 lei subvenţie este plătită de Primăria Capitalei.

Nicușor Dan, proaspătul primar general al Capitalei, a promis că nu vor fi probleme cu apa caldă și cu căldura pentru bucureștenii care locuiesc la bloc. Însă, pe dealtă parte, el a avertizat că în sezonul rece se vor ivi numeroase probleme la rețeaua de termoficare, ale cărei țevi sunt foarte vechi.

„Sistemul de termoficare are probleme majore. S-a triplat apa folosită pentru a menţine apa în instalaţii. Lucrul relavant e că dacă ai ajuns la 2.5 tone nu se mai poate. Suntem aproape de colaps. Ce am spus în campanie şi ce repet şi acum. O să avem în iarnă sute de avarii şi că ceea ce promit eu e că vom pregăti un management de avarii, pentru ca orice avarie să fie remediată în cel mai scurt timp posibil”, a afirmat Nicuşor Dan.

 

Ne puteți urmări și pe Google News