Milioane de euro pentru sute de mii de români! Secolul XXI ajunge, în sfârșit, și la ei

Milioane de euro pentru sute de mii de români! Secolul XXI ajunge, în sfârșit, și la ei

Vești extraordinare pentru sute de mii de români. Vor scăpa de una dintre cele mai supărătoare și periculoase sanitar dintre probleme.

Guvernul va aloca 500 de milioane de euro pentru racordarea la reţeaua de canalizare a unui număr de aproximativ 200.000 de gospodării din localităţile cu mai puţin de 2.000 de locuitori, a declarat, miercuri, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş.

„A cincea măsură adoptată de Guvernul Orban este cea referitoare la sistemele alternative pentru reţeaua de canalizare. Este o măsură aşteptată mai ales de către autorităţile publice locale din mediul rural, pentru locuitorii satelor. S-au adoptat măsurile necesare, astfel încât localităţile cu un număr de sub 2.000 de locuitori să poată să aibă aceste sisteme alternative pentru reţelele de canalizare, respectiv o soluţie pe care am propus-o pentru ca să poată să beneficieze comunităţile rurale de serviciu public de racordare la reţeaua de canalizare.

Bugetul aprobat este de 500 de milioane de euro, valoarea investiţiei eligibile este de 2.500 de euro pe gospodărie şi urmează să beneficieze aproximativ 200.000 de gospodării din mediul rural, pentru ceea ce înseamnă racordul la reţeaua de canalizare”, a spus ministrul Fondurilor Europene într-un briefing susţinut la Palatul Victoria, la finalul şedinţei de Guvern.

Ne puteți urmări și pe Google News

El a precizat că aceste măsuri reprezintă unul dintre demersurile pe care Guvernul Orban le-a făcut pentru infrastructura de apă şi canalizare, astfel încât un număr cât mai mare de locuitori să beneficieze de serviciile publice de alimentare cu apă şi canalizare, fiind de altfel şi o cerinţă impusă prin directivele UE.

Gratuitate la gaze! Milioane de români pot beneficia

Milioane de români vor putea beneficia, în curând, de noua gratuitate în legătură cu gazele naturale.

Racordarea la gaze a tuturor clienților casnici va fi gratuită, indiferent de distanța față de rețea. Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei a aprobat un ordin în acest sens, prin care se stabilesc cheltuielile pe care trebuie să le suporte distribuitorul.

Sunt însă și voci care critică această decizie. Fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, spune că această măsură nu are nicio logică, iar costurile vor fi recuperate din tarif.

„Sigur că aceste costuri vor fi recuperate din tarif. Este o prostie populistă, pe care speram să nu o mai văd în România. Cineva trebuie să plătească. Plătesc companiile? Păi companiile închid și pleacă. Plătește statul? De unde să plătească statul? Probabil vom plăti noi, ceilalți consumatori. Adică este cineva în vârful dealului care vrea să se conecteze, costă 5 milioane de euro. Trebuie să-l conectăm și apoi vom plăti cu toții. (…) Este o prostie din toate punctele de vedere. Eu îi înțeleg pe acei oameni. Mulți în România se încălzesc cu paie, cu coceni, cu ce găsesc. Trebuie ajutați, dar nu așa. Sunt alte soluții: vorbim de pompe de căldură, de panouri fotovoltaice. De ce mai construim  3 – 4 centrale nucleare? De ce ne-am dus în America, am semnat un contract și luăm împrumuturi ca să construim centrale nuclare? Ca oamenii să se încălzească pe electric?”, a spus Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei.