Asia, în stare de alertă! China, noi planuri de atac! Nu e virusul, ci marina și armata

Asia, în stare de alertă! China, noi planuri de atac! Nu e virusul, ci marina și armata

China a început luni cinci exerciţii militare simultane de-a lungul diferitelor părţi ale coastei sale. Este a doua oară în ultimele două luni când desfăşoară astfel de manevre concurente pe fondul tensiunii regionale în creştere.

Două dintre aceste exerciţii au loc  lângă Insulele Paracel în Marea Chinei de Sud, o zonă disputată pe care China o revendică.

Un exercițiu are loc în Marea Chinei de Est şi altul mai la nord, în Marea Bohai, a anunţat Administraţia Siguranţei Maritime în notificări postate pe site-ul său.

De luni până miercuri au loc exerciții în partea de sud a Mării Galbene, manevre în cadrul cărora va fi folosită muniție de război, scrie Agerpres.

Ne puteți urmări și pe Google News

Administrația Siguranței Maritime a anunțat că accesul tuturor navelor în zonă va fi interzis.

În încercarea de a instrui o forţă militară pregătită pentru luptă, China desfăşoară exerciţii periodic, dar rareori au loc manevre multiple în acelaşi timp.

Aceste manevre intervin în contextul unei ample modernizări a forțelor navale.

De altfel, luna trecută, China a anunţat patru exerciţii separate, de la Marea Bohai spre Marea de Est şi Marea Galbenă, coborând până la zona disputată a Mării Chinei de Sud.

Aceste exerciții au fost calificate de experții militari chinezi ca o rară desfășurare de manevre.

Luna trecută, Statele Unite și-au trimis avioanele spion într-o zonă de excludere aeriană,deasupra desfăşurării exerciţiilor militare.

Relațiile dintre China și SUA sunt din ce în ce mai tensionate de o serie de dosare cum ar fi situația din Hong Kong, din Taiwan, situația drepturilor omului în China, pandemia de coronavirus sau diferendumurile comerciale dintre cele două țări.

Statele Unite și China se apropie periculos de o ciocnire în Marea Chinei de Sud: retorica belicoasă și amenințările cu un nou „Război Rece” s-ar putea transforma în conflict armat veritabil.

De altfel, în ceea ce privește Taiwanul, China a desfășurat de asemenea activităţi militare frecvente în apropierea provinciei, pe care o consideră parte integrantă a teritoriului său.

În perioada 18-19 septembrie, și în timp ce subsecretarul de stat american pentru creștere economică, energie și mediu, Keith Krach, se afla în vizită la Taipei, Armata Populară de Eliberare a Chinei (PLA) a efectuat manevre aeriene majore dincolo de linia centrală a strâmtorii Formosa, care marchează frontiera maritimă între Taiwan și Republica Populară Chineză