Experiment românesc uimitor. În ce condiții ne putem infecta cu Sars-Cov-2 de la pâine

Experiment românesc uimitor. În ce condiții ne putem infecta cu Sars-Cov-2 de la pâine

Un studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea din București arată că virusul SARS-COV-2 poate rămâne pe pâinea neambalată un anumit interval de timp, ceea ce facilitează posibilitatea infectării în anumite circumstanțe.

Mai precis, relevă studiul renumitei instituții academice, virusul poate persista chiar și 3 ore pe pâinea neambalată. Reprezentanții ROMPAN susțin, însă, că și în pandemie cea mai cumpărată pâine este cea mai ieftină, care nu are niciun ambalaj. Medicii preciează că virusul nu se transmite pe cale digestivă, dar ne putem infecta dacă ducem mâna la ochi sau la nas, de pildă, după ce am atins pâinea sau ambalajul cu virus.

Pâinea ambalată din rafturi poate fi atinsă de mai multe persoane în fiecare zi. La apăsarea cu degetele, pe pungă se transferă tot felul de particule şi grăsimi, care pot rămâne pe ambalaj şi 3 zile, aratăstudiul. Pâinea este însă protejată de folie.

Oamenii de ştiinţă au recoltat probe de la 30 de persoane infectate cu SARS COV-2 internate la Matei Balş şi au contaminat artificial atât pâinea ambalată, cât şi bucăţi de pâine neambalate.

Virusul este remanent

Cornelia Nechita, Uunivesitatea București: “Concluzia este că virusul este remanent, adică el există pe eşantioanele din pâine un anumit interval de timp după care rămân doar fragmente ARN, care nu prezintă un pericol atât de mare. O a doua concluzie a fost că virusul nu poate să penetreze materialul din polipropilena, din care este confecţionat ambalajul, motiv pentru care s-a constatat că este mult mai sigur să folosim pâinea ambalată.”

Client: “Am cumpărat şi din aia, acum am luat din asta de la raft, neambalată în plastic. Reporter: “Nu va temeți că ar putea fi contaminată cu noul virus?” Client. “Poate fi contaminată... dar se şi poate dezinfecta ambalajul de plastic când ajungi acasă.”

Clientă: “Ambalajul nu permite altora să pună mâna pe produs. Teoretic, dar până la ambalare nu ştiu ce s-a întâmplat.”

Pâinea ambalată, cea mai sigură

Inclusiv medicii infecţionişti recomanda populaţiei să cumpere doar produse ambalate în această perioadă.

Adrian Marinescu, medic infecționist: “Sigur că transmiterea nu se face pe cale digestivă, doar că putem să atingem, de exemplu pâinea sau un alt aliment care este contaminat, ducem mâna la gură, la nas şi la ochi şi atunci există riscul de a ne infecta. Sigur că dacă mâinile rămân în permanenţă curate suntem feriţi de acest lucru, dar cel mai sigur este că aceste alimente să fie ambalate.”

Pe de altă parte, cel mai recent studiu făcut de ROMPAN, arata că romanii prefera totuşi pâinea neambalata, cumpărată direct din brutării. Această pâine este cea mai accesibilă ca preţ. De pildă, o franzelă albă, de 300 de grame, costă în jur de un leu, în funcţie de producător.

Aurel Popescu, președinte ROMPAN spune că este vorba de un studiu comandat, ca alţii au interese să li se vândă lor pâinea şi că nu a văzut pe nimeni să se infecteze de la pâinea din brutării.

În brutării, cei care pregătesc şi vând pâinea nu sunt obligaţi să poarte masca, pentru că lucrează la temperaturi ridicate şi depun efort. Pun totuşi franzelele în pungi subţiri atunci când le dau clienţilor, potrivit  stirileprotv.ro.

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News