Micul arhipelag care sfidează China și cere bază militară americană

Micul arhipelag care sfidează China și cere bază militară americană

Arhipelag de aproximativ 20.000 de locuitori, Republica Palau este una dintre ultimele patru țări din Pacific care nu a cedat presiunii chineze de a întrerupe relațiile diplomatice cu Taiwanul.

Cu toate că Beijingul și-a continuat inimidările și măsuri cum ar fi interzicerea turiștilor chinezi în arhipelag, ceea ce privează capitala Melekeok de  o sursă de venituri, ținând cont că turismul reprezintă 40% din PIB al Palau.

Situat la aproximativ 1.300 de kilometri sud-vest de Guam și la est de insula Mindanao, un focar jihadist din sudul Filipinelor, arhipelagul a avut o istorie turbulentă.

Descoperit de britanici în secolul al XVIII-lea, a fost ocupat de Spania, apoi integrat în Noua Guinee germană în 1899, înainte de a fi cucerit de Japonia în 1914.

Ne puteți urmări și pe Google News

Apoi administrat de Statele Unite, în parte a unui mandat al Națiunilor Unite, după cel de-al doilea Război Mondial.

Neavând armată, apărarea Republicii Palau este asigurată de forțele americane, în virtutea unui „Tratat de liberă asociere”, semnat în 1994, anul independenței sale.

Beneficiind de acces privilegiat la acest arhipelag, americanii nu mențin însă trupe permanente. Ceea ce deplânge președintele paluan, Tommy Remengesau.

Dar, săptămâna trecută, șeful Pentagonului, Mark Esper, a făcut o scurtă vizită de trei ore în Palau, timp în care a atacat din nou China.

Statele Unite și Republica Palau „împărtășesc valori ale libertății în virtutea cărora toate țările respectă regulile și normele care asigură pacea și prosperitatea tuturor națiunilor”, a spus Esper.

„Acest lucru este deosebit de important astăzi, deoarece colaborăm cu aliații și partenerii noștri pentru a proteja acest sistem internațional amenințat de China și activitățile sale destabilizatoare din regiune”, a adăugat el.