Economia Bulgariei, lovită crunt de pandemia de coronavirus. Guvernul se aşteaptă la un declin istoric
- Lucian Ionescu
- 3 august 2020, 12:36
Ministerul de Finanţe din Bulgaria a anunțat, luni, că economia este grav afectată de pandemia de coronavirus.
În acest context, Bulgaria se aşteaptă să înregistreze un excedent fiscal de 1,5% din PIB în primele şapte luni din acest an.
Potrivit statisticilor, în perioada similară din anul 2019, Bulgaria avea un surplus de 2,8%.
În primul semestru din 2020, autorităţile de la Sofia au anunţat un excedent fiscal de 1,4% din PIB, sau 1,6 miliarde de leva (967.00 milioane de dolari).
Cu toate acestea, la sfârșitul acestui an, Bulgaria ar urma să înregistreze un deficit fiscal de 3% din PIB, în urma majorării cheltuielilor pentru sprijinirea angajaţilor şi a companiilor afectate de pandemie.
Veniturile guvernamentale se situau la 21,4 miliarde de leva la 30 iunie 2020, în scădere cu 855 milioane de leva faţă de 30 iunie 2019, în timp ce cheltuielile au urcat la 19,8 miliarde de leva, în urma majorării pensiilor şi a altor cheltuieli sociale, a informat Ministerul de Finanţe.
În 27 iulie, autorităţile din Bulgaria au anunţat că vor aloca noi fonduri de 1,16 miliarde de leva (aproape 600 milioane de euro) pentru redresarea economiei, susţinerea medicilor din „prima linie" şi protejarea categoriilor vulnerabile.
Guvernul de la Sofia va aloca totodată 430 de milioane de leva pentru sprijinirea afacerilor din domeniul turismului, transporturilor şi construcţiilor. Bulgaria a introdus deja în martie un pachet de circa 4,5 miliarde de leva sub formă de granturi şi credite în condiţii preferenţiale.
Guvernul se aşteaptă la un declin al economiei bulgare de 3% în acest an, în timp ce Comisia Europeană previzionează o scădere de 7,2% în 2020.
Cu toate acestea, Bulgaria este una dintre țările UE care se pregătește pentru adoptarea monedei euro, acest lucru fiind preconizat a se întâmpla peste doi ani.
Luna trecută, Banca Centrală Europeană a anunţat că Bulgaria şi Croaţia au fost acceptate să se alăture ERM-2, adică, mecanismul ratelor de schimb, potrivit incont.stirileprotv.ro