România, criticată de la Budapesta. „A vizat intimidarea comunității maghiare”

România, criticată de la Budapesta. „A vizat intimidarea comunității maghiare”

Un val de reproșuri a fost lansat de către un politician maghiar.

Un discurs dur, îndreptat către autoritățile din România a fost lansat, vineri, la Budapesta, de către Istvan Bajkai , un deputat al formațiunii guvernamentale Fidesz. Politicianul a criticat condamnarea pentru terorism a etnicilor maghiari Beke Istvan şi Szocs Zoltan.

Bajkai a afirmat în cadrul unei conferințe de presă că cei doi tineri au fost condamnaţi pentru acuzaţii „fabricate”, dovezile în acest caz sunt „ridicole” şi toată procedura a amintit de procesele înscenate în anii 1950. După cum a spus deputatul, procesul celor doi, mai mult un simulacru decât o eroare judiciară, a „vizat intimidarea comunităţii maghiare din Transilvania”, transmiţând mesajul că „cei care iau poziţie pentru identitatea lor maghiară şi luptă pentru autonomie vor suferi represalii”.

Deputatul a salutat faptul că unul dintre cei doi a fost recent eliberat condiţionat, dar a atenţionat că decizia încă nu este definitivă şi a făcut apel la autorităţile române să-l pună în libertate şi pe al doilea, conform Agerpres.

Beke Istvan şi Szocs Zoltan, din gruparea „Mişcarea de Tineret 64 de Comitate” (HVIM) din Transilvania, au fost condamnaţi în 2018 de ÎCCJ la câte 5 ani de închisoare pentru tentativă de detonare a unui dispozitiv exploziv la parada de Ziua Naţională a României din 1 decembrie 2015 de la Târgu Secuiesc. Miercuri, judecătoria Braşov a decis eliberarea condiţionată a lui Szocs.

În 2018, preşedintele organizaţiei Consiliul pentru Demnitate Umană (HDC), Zoltan Lomnici, i-a cerut preşedintelui României, Klaus Iohannis, să graţieze doi etnici maghiari din Transilvania aflaţi în închisoare pentru tentativă de atac cu bombă.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a condamnat, în data de 4 iulie, la 5 ani de închisoare, pe Szocs Zoltan şi Beke Istvan Attila, membri ai grupării „Mişcarea de Tineret 64 de Comitate” (HVIM) din Transilvania, în dosarul în care sunt acuzaţi că intenţionau să detoneze un dispozitiv exploziv improvizat la manifestările de 1 Decembrie, de la Târgu Secuiesc, din 2015.

ÎCCJ a admis apelul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) şi a schimbat încadrarea juridică a faptei din „atentat împotriva unei colectivităţi”, în instigare, în baza art. 32 alin. 3 litera a cu referire la art. 34 din Legea 535/2004, privind prevenirea şi combaterea terorismului, în cazul lui Beke Istvan Attila.

În prima instanţă, Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat pe Szocs Zoltan şi Beke Istvan Attila, la 10 luni şi 8 zile, respectiv 11 luni şi 6 zile închisoare cu executare.

 

Ne puteți urmări și pe Google News