Turcia se rățoiește la Grecia pe tema Sfintei Sofia

Turcia se rățoiește la Grecia pe tema Sfintei Sofia

Reconvertirea fostei bazilici Sfânta Sofia în moschee este un subiect sensibil, iar Grecia nu a pierdut prilejul de a denunța această hotărâre a președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan.

Ankara a denunțat la rândul ei „ostilitatea” Greciei față de islam și față de Turcia, a doua zi după reacțiile violente de la Atena legătură cu reconvertirea fostei bazilici din Istanbul în moschee.

Grecia „provoacă publicul cu declarații ostile”, a declarat Turcia, sîmbătă.

Mii de musulmani au participat vineri la prima rugăciune  în acest loc simbolic al ortodoxiei convertit în moschee, în prezența președintelui Recep Tayyip Erdogan.

Ne puteți urmări și pe Google News

Primul ministru grec Kyriakos Mitsotakis a declarat, vineri, că „ceea ce se întâmplă astăzi la Constantinopol nu este o manifestare a puterii, ci mai degrabă un semn de slăbiciune” , acuzând Turcia că a insultat patrimoniul  secolului XXI.

Reacțiile la transformarea Hagiei Sophia în moschee au expus din nou ostilitatea Greciei față de Islam și Turcia, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului turc de Externe, Hami Aksoy.

De asemenea, el a condamnat cu tărie faptul că drapelul Turciei a fost ars la Salonic și a acuzat guvernul și parlamentul grec că „provoacă publicul cu declarații ostile”.

„Copiii răsfățați ai Europei care nu pot accepta cane rugăm din nou în Hagia Sophia sunt în plin delir”, a adăugat Aksoy într-un comunicat.

Zeci de persoane doliu, fluturând steagurile grecești și imagini ale Fecioarei Maria, s-au adunat, vineri seara, la Atena și Salonic, al doilea oraș al Greciei, pentru a se ruga și a protesta împotriva convertirii în moschee a Hagiei Sophia, construită de  bizantinii din secolul al VI-lea și clasată drept patrimoniu al umanității.

Convertită în moschee după căderea Constantinopolui, Hagia Sophia a fost transformată în muzeu în 1934 de către primul președinte al Republicii Turce, Mustafa Kemal Atatürk, dornic să o ofere omenirii.

Locuința natală a lui Ataturk din Salonic a fost închisă de consulatul turc ,vineri, oficial pentru întreținere, până luni.

Țări vecine, ambele membre NATO, Grecia și Turcia au relații istoric tensionate.

Liderul de la Ankara a participat, vineri, la prima rugăciune musulmană în fosta catedrală Hagia Sophia, de la convertirea sa în moschee, ocazie pentru acest nostalgic al Imperiului Otoman de a-și oferi o imagine de învingător.

 

Foto: Președinția Turciei