Evenimentul Zilei > International > Erdogan descalecă în Sfânta Sofia. Prima rugăciune musulmană în fosta bazilică
Erdogan descalecă în Sfânta Sofia. Prima rugăciune musulmană în fosta bazilică

Erdogan descalecă în Sfânta Sofia. Prima rugăciune musulmană în fosta bazilică

Liderul de la Ankara participă, vineri, la prima rugăciune musulmană în fosta catedrală Hagia Sophia, de la convertirea sa în moschee, ocazie pentru acest nostalgic al Imperiului Otoman de a-și oferi o imagine de învingător.

Miercuri, Erdogan a postat un videoclip pe Twitter cu musulmani din întreaga lume islamică care cântau pentru gloria Hagiei Sophia.

„Tu ești a noastră dintotdeauna și noi suntem ai tăi”, a comentat președintele turc.

Rugăciunea de vineri vine, de asemenea, pe fondul tensiunilor puternice dintre Ankara și Atena, legate în special de explorarea de către Turcia a  hidrocarburilor din estul Mediteranei.

Grecia a denunțat cu tărie convertirea Hagiei Sophia într-o moschee, văzând-o ca o „provocare adusă lumii civilizate”.

Însă Ankara a respins criticile în numele „suveranității”, subliniind că turiștii vor putea continua să viziteze această clădire clasificată drept patrimoniu mondial de către Unesco.

Soarta mozaicurilor bizantine care se găsesc în Hagia Sophia și care au fost acoperite cu ipsos în perioada otomană, îi  preocupă în special pe istorici și pe specialiști.

Diyanet a susținut că acestea vor fi acoperite de perdele doar în timpul rugăciunii, islamul interzicând reprezentările figurative.

 

Foto: Președinția Turciei

PAGINA ANTERIOARA

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.