Biserica Anglicană: „Unele dintre statui trebuie să fie demontate”
- Dan Coravu
- 26 iunie 2020, 23:45
Biserica Anglicană ar putea demonta statuile asociate cu sclavia şi colonialismul şi care sunt expuse în cele mai importante lăcaşuri de cult din Marea Britanie.
Anunțul a fost făcut vineri de liderul Bisericii Anglicane, în contextul unor dezbateri publice inspirate de mişcarea Black Lives Matter, informează DPA.
Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, şeful Bisericii Anglicane, a declarat pentru BBC 4 că această organizaţie religioasă trebuie să reexamineze moştenirile lăsate de acele personalităţi ce au fost onorate cu statui în bisericile britanice.
„Unele dintre statui vor trebui să fie demontate. Unele denumiri vor trebui să fie schimbate”, a declarat Justin Welby.
El a menţionat în acest sens Westminster Abbey şi Canterbury Cathedral din Londra, două dintre cele mai vechi şi mai importante centre religioase din Marea Britanie.
„Bisericile au multe statui. Dumnezeule mare, când mergi în jurul Canterbury Cathedral, vezi monumente peste tot, la fel ca la Westminster Abbey. Le vom analiza pe toate şi unele dintre ele vor trebui să fie demontate”, a adăugat liderul Bisericii Anglicane.
Boris Johnson: „Protestele, preluate de extremiști violenți”
Statuile din Londra sunt băgate în „coșciuge” pentru a fi protejate de vandali
El a precizat că nu este avocatul cauzei care susţine demontarea statuilor, aşa cum s-a întâmplat recent cu cea a unui comerciant de sclavi din secolul al XVIII-lea care a fost aruncată în apele din portul oraşului Bristol.
„Le vom analiza cu foarte mare atenţie şi le vom pune în context şi vom afla dacă trebuie să rămână acolo”, a precizat Justin Welby.
Reacţionând în urma protestelor organizate de Black Lives Matter săptămâna trecută, Biserica Anglicană a spus că legăturile sale cu comerţul de sclavi practicat în trecut de Marea Britanie au fost „complexe”.
Instituţia religioasă se mândreşte cu rolul jucat de liderii săi care au luptat pentru a aboli sclavia, dar se simte ”ruşinată de rolul avut de mulţi alţi indivizi, şi al bisericii în sine, în comerţul cu fiinţe umane”.
Sursa: Agerpres