Cea mai mare icoană a Maicii Domnului în mozaic din România a fost finalizată | VIDEO
- Alexandru Toader
- 21 iunie 2020, 18:30
Procesul de demontare a schelelor din Catedrala Națională a ajuns la final, iar, astfel, se poate vedea în întregime reprezentarea „Platytera”, cea mai mare icoană a Maicii Domnului în mozaic din România, în conca altarului.
Icoana Maicii Domnului din absida altarului are aproximativ 16 metri de la bază până la vârful aureolei. Potrivit basilica.ro, conca absidei altarului este complet îmbrăcată cu mozaic, inclusiv decorațiile de la nivelul ancadramentelor ferestrelor și brâul dinspre naos.
Cea mai mare icoană „Platytera” are mai multe surse de inspiraţie din arta de tradiţie bizantină. O sinteză „pe sufletul românesc” cu elemente din mai multe icoane foarte cunoscute, a explicat pictorul biserices Daniel Codrescu, cel care a coordonat echipa care s-a ocupat de această impresionantă pictură în mozaic.
Reprezentarea „Platytera” („Cea mai înaltă decât cerurile”) este gândită într-o unitate de stil cu iconostasul pentru că aceste imagini vor fi „citite” împreună când credinciosul îşi va orienta privirea spre altar.
Au fost folosite tesere fabricate manual în atelierul Orsoni din Veneţia. În această lucrare din altarul Catedralei Naționale mai sunt reprezentate scene mari precum „Cortul Mărturiei” sau „Împărtășirea Apostolilor”. Lucrările pe şantierul Catedralei Naţionale continuă în această perioadă la subsolurile adiacente, tencuiala decorativă, placările cu piatră şi pictura în mozaic.
https://www.facebook.com/trinitastv/videos/263180844956494/
Maica Domnului Platytera este o reprezentare iconografică întâlnită, în cele mai multe biserici, pe bolta altarului, ca mijlocitoare între cer și pământ, tronând la hotarul dintre ierarhia cerească și ierarhia pământească.
Numele icoanei provine din limba greacă, ἡ Πλατυτέρα τῶν οὐρανῶν, înseamnând "Cea mai înaltă decât cerurile”. Această icoană mai este întâlnită și sub numele "Maica Domnului Împărăteasa Cerurilor”. Amintim încă de la început faptul că locul cu totul special al icoanei, absidă Sfântului Altar, și dimensiunile remarcabile ale acesteia (pentru că este o icoană de mari dimensiuni) au rolul de sublinia modul unic de mijlocire a Maicii Domnului în iconomia mântuirii neamului omenesc.
Icoana Maicii Domnului Platytera este întâlnită în biserici sub chipul a două tipuri iconografice: tipul Împărătesei ("de majestate”) și tipul Fecioarei „orante“ (rugătoare), se poate citi pe site-ul crestinortodox.ro.