Gafa lui Boris Johnson, la vot. Fostul premier a încălcat legea pe care el a impus-o

Gafa lui Boris Johnson, la vot. Fostul premier a încălcat legea pe care el a impus-o Boris Johnson / Sursa foto: Administratia Prezidentiala

Boris Johnson, fostul premier britanic, a mers joi la vot, la alegerile municipale, însă a uitat să-și ia cu el actul de identitate cu fotografie, astfel că nu a putut să-și exercite dreptul.

Ironia situației stă în faptul că această cerință obligatorie a fost introdusă de Guvernul său în 2022.

Boris Johnson a uitat să ia cu el un act de identitate cu fotografie, la vot

Astfel, fostul lider conservator a fost obligat să părăsească secția de votare South Oxfordshire, după ce și-a dat seama că a uitat documentul necesar. A revenit ulterior cu fotografia pentru a-și exercita dreptul de vot.

Guvernul lui Boris Johnson a introdus în Legea electorală din 2022 această regulă care impunea alegătorilor britanici să se prezinte la secțiile de votare cu un document de identitate cu fotografie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Modificarea a început să fie aplicată începând cu anul trecut, în cadrul alegerilor locale parțiale desfășurate în luna mai.

Alegeri, 9 iunie

Sursa foto: Arhiva EVZ

Britanii pot veni la vot cu 22 de acte de identitate

În 2023, aproape 14.000 de britanici nu au putut să voteze din cauză că nu aveau la ei un act de identitate cu fotografie, potrivit datelor furnizate de Comisia Electorală.

Printre cele 22 de forme de identificare acceptate atunci când votezi se numără pașapoartele, permisele de conducere, permisele de autobuz destinate persoanelor în vârstă sau cu dizabilități, precum și cardurile „Oyster” pentru transportul public, valabile pentru persoanele de peste 60 de ani.

Potrivit legii date de Guvernul lui Boris Johnson, persoanele înscrise pentru a vota au posibilitatea să solicite și să primească gratuit un document denumit Certificat de Autoritate de Alegător.

steag Marea Britanie

Marea Britanie. Sursa foto: Dreamstime.com

Măsura introdusă de Guvernul lui Boris Johnson nu a avut efectele scontate

În 2023, Jacob Rees-Mogg, fost ministru în Guvernul lui Boris Johnson, a admis că regulile introduse au fost o încercare de manipulare electorală în favoarea conservatorilor.

A recunoscut că măsurile au avut consecințe nefericite, deoarece persoanele în vârstă, care sunt mai susceptibile să voteze conservator, nu au fost conștiente de schimbări.

„Am constatat că persoanele care nu aveau acte de identitate erau persoane în vârstă și acestea, în general, votau conservator”, a declarat el.

„Așa că am făcut greu pentru propriii noștri alegători și am deranjat un sistem care funcționa perfect bine”, a spus colegul lui Boris Johnson, potrivit Politico.