Putin pregătește 4000 de sicrie

Putin pregătește 4000 de sicrie

Federația Rusă a atins, joi, pragul de 4.000 de decese provocate de noul coronavirus, potrivit cifrelor oficiale care arată şi un recul al noilor contaminări, în pofida mărturiilor care atrag atenţia asupra saturaţiei spitalelor din Sankt-Petersburg.

Numărul de decese în Rusia a ajuns la 4.142, la un total de 379.051 de cazuri confirmate de coronavirus, din care şi 150.993 de vindecări.

Epicentru al pandemiei, Moscova înregistrează aproape jumătate din numărul contaminărilor cu virusul SARS-C0V-2, cu 173.497 de cazuri şi 2.254 de morţi.

Numărul zilnic de noi contaminări urmează un declin progresiv, cu 8.371 de cazuri noi în ultimele 24 de ore, în condițiile în care Rusia a cunoscut, la începutul acestei luni, niveluri ce depășeau zilnic 10.000 de cazuri noi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dar la Sankt-Petersburg, al doilea oraş al ţării şi al doilea loc cel mai afectat după Moscova şi regiunea sa, numărul bolnavilor de coronavirus continuă să crească, potrivit mai multor surse.

Natalia, o ambulanțieră, a declarat joi pentru AFP că „fluxul de contaminaţi nu se oprețte” în unitatea sa din sudul fostei capitale imperiale ruse.

„Ambulanţele noastre pot merge şi până la şapte ore înainte de a găsi un loc pentru un pacient care suferă de Covid-19”, a afirmat femeia, sub acoperirea anonimatului.

„Spitalele sunt pline până la explozie. Nu prea cred în cifrele oficiale, ele nu corespund cu ceea ce vedem zilnic”, a adăugat ea.

Întrebat de jurnalul Metro, Serghei Saiapin, medic la spitalul Pokrovskaia din Sankt-Petersburg, a relatat despre pacienţi „întinşi pe șezlonguri, fără saltele sau perne” în unitatea sa, și ea supraaglomerată.

Vinerea trecută, guvernatorul Sankt-Petersburg, Alexandr Beglov, a afirmat că nu a constatat „o tendinţă de recul a epidemiei”.

Beglov a spus că numai 11% dintre 11.000 de paturi destinate pacienţilor care suferă de Covid-19 erau libere în Sankt-Peterburg, unde 23 de spitale internează acest tip de bolnavi.

La Moscova, autorităţile au observat o scădere a numărului de infectări şi au anunţat ridicarea, de la 1 iunie, a mai multor restricţii impuse oamenilor de două luni, autorizând spre exemplu redeschiderea anumitor magazine şi, în anumite condiţii, ieşirile la plimbare.

În alte regiuni, situaţia este variabilă, unele începând o ieşire prudentă din izolare din data de 12 mai.

Preşedintele rus Vladimir Putin şi-a declarat satisfacţia în legătură cu această situaţie, apreciind că epidemia a fost frânată și asta pentru că „am acţionat de manieră proactivă”.

Autorităţile explică rata de mortalitate scăzută în Rusia comparativ cu cea din Europa occidentală prin măsurile luate foarte devreme, o politică de depistare masivă a populaţiei contaminate şi o restructurare rapidă a sistemului spitalicesc.

Însă criticii pun la îndoială sinceritatea cifrelor oficiale, acuzând Moscova că subestimează numărul morților, ceea ce autoritățile dezmint.