Trebuie sau nu să purtăm masca de protecție împotriva coronavirus? Ce spun medicii

Trebuie sau nu să purtăm masca de protecție împotriva coronavirus? Ce spun medicii

Este utilă sau nu purtarea unei măști de protecție în plină pandemie de Covid-19? Această întrebarea a suscitat numeroase dezbateri, mulți dintre specialiști susținând că nu există studii care să indice că folosirea unei măști medicale te poate ajuta să nu te infectezi cu noul coronavirus. Cu toate acestea, medicii explică de ce ar fi eficientă o astfel de măsură.

Mai bine o mască de protecție, decât să nu avem deloc. Chiar dacă părerile sunt împărțite, medicii sfătuiesc publicul larg să poarte o mască de protecție, nu pentru a vă proteja de coronavirus, ci pentru a evita contaminarea celorlalți.

"Acesta este lucru important: mulți oameni cred că purtarea unei măști îi protejează de contaminare, în timp ce rolul ei este de a reduce riscul de transmitere", a declarat pentru AFP profesorul KK Cheng, specialist în sănătate publică la Universitatea din Birmingham (Anglia).

„Este util dacă toată lumea poartă una, iar în acest caz, o mască normală, deoarece o bucată de pânză poate bloca proiecțiile picăturilor de salivă emise de un pacient care e contaminat", a adaugat el, potrivit 7sur7.be.

„Nu este perfect, dar este mult mai bine decât nimic”. Profesorul Cheng consideră că această protecție  este cu atât mai importantă, deoarece, în cazul coronavirusului, toată lumea poate fi contagioasă fără să o știe: „Nu știm proporția, dar pacienții transmit virusul chiar și fără simptome”.

Cu toate acestea, nu există nici o cercetare științifică care să indice eficacitatea purtării unei măști de protecție. "Nu este clar dacă măștile ar reduce transmiterea, au existat foarte puține cercetări asupra acestui lucru", a declarat pentru AFP prof. Benjamin Cowling, epidemiolog la Universitatea din Hong Kong.

În 2013, un studiu al Universității Cambridge a ajuns la concluzia că, în cazul unei pandemii antigripale, „măștile trebuie utilizate doar ca ultimă soluție”, dar „sunt mai bune decât să nu ai nicio protecție”. Chiar și medicii care le recomandă insistă că acest lucru nu ar trebui să elimine alte reguli de bază, cum ar fi spălarea mâinilor.

De la începutul epidemiei, multe țări occidentale au reiterat că utilizarea pe scară largă a măștilor nu este necesară. O poziție care, văzută din Asia, a surprins. „Marea greșeală făcută în Statele Unite și Europa, în opinia mea, este că oamenii nu poartă măști”, a spus vineri șeful Centrului Chinez pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, într-un interviu în revista Science. Profesorul Cheng a fost de părere că o recomandare oficială ar determina publicul larg să se concentreze pe măștile rezervate celor care îngrijesc pacienții (măști chirurgicale și măști de protecție numite FFP2).

Pe internet, circulă deja tutoriale pentru confecționarea măștilor handmade. În Franța, Asociația de Standardizare (Afnor) a postat vineri chiar și un manual de utilizare.

În ultimele zile, mai multe țări europene au adoptat o nouă poziție cu privire la purtarea măștilor. Acest lucru a devenit obligatoriu în Cehia și Slovenia, iar Austria a anunțat luni că dorește să facă această recomandare în supermarketuri.

Ne puteți urmări și pe Google News