Iohannis vrea mai mulți bani pentru agricultură. Miza reuniunii Consiliului European
- Laurențiu Teodorescu
- 20 februarie 2020, 12:53
Preşedintele Klaus Iohannis participă, joi, la reuniunea extraordinară a Consiliului European de la Bruxelles, în care se discută Cadrul Financiar Multianual al Uniunii Europene pentru perioada 2021 - 2027.
Obiectivul reuniunii este obţinerea unui acord între statele membre privind viitorul buget al UE, pe baza propunerii prezentate pe 14 februarie de către preşedintele Consiliului European, Charles Michel.
„Preşedintele Klaus Iohannis va sublinia disponibilitatea României de a contribui la avansarea negocierilor pentru ajungerea, cât mai curând posibil, la un acord cu privire la viitorul buget european”, informează Administraţia Prezidenţială.
Şeful statului va prezenta aspectele de interes prioritar pentru România în raport cu viitorul buget al Uniunii. Astfel, Klaus Iohannis „va reafirma susţinerea României pentru un buget ambiţios, preferabil la nivelul propus de Comisia Europeană, având în vedere că au fost adăugate noi obiective, mai ambiţioase. Totodată, preşedintele României va pleda în continuare pentru asigurarea unei finanţări corespunzătoare pentru Politica de Coeziune şi Politica Agricolă Comună, subliniind că ţara noastră trebuie să beneficieze de alocări substanţiale pentru aceste două politici, ca instrumente menite să reducă decalajele de dezvoltare între statele membre”.
Totodată, președintele va susţine şi importanţa asigurării unor condiţii de implementare flexibile şi simplificate, care să permită beneficiarilor un acces cât mai facil la fondurile europene.
La 7 februarie, Klaus Iohannis s-a întâlnit cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, pentru a discuta despre bugetul multianual al UE. Înainte de întrevedere, şeful statului afirma că este hotărât să negocieze „la sânge” pentru ca România să obţină cât mai mulţi bani la fondurile pentru coeziune şi Politica Agricolă Comună din bugetul multianual al Uniunii Europene.
„Ideea este de a găsi prin discuţii de acest tip bilateral numitorul comun pentru bugetul multianual. Eu vin cu ideile pe care le-am elaborat la Bucureşti. Avem o gândire destul de bine fundamentată pentru bugetul pe care îl dorim noi, pornind de la premisa că în orice condiţie se negociază bugetul pentru exerciţiul bugetar următor trebuie să fie un pic mai mare decât bugetul pe exerciţiul care se încheie. Avem aşteptări legate de fondurile dedicate politicii de coeziune, care pentru noi sunt vitale pentru a atinge o convergenţă acceptabilă cât mai repede. De asemenea, pentru noi sunt foarte importante fondurile destinate agriculturii şi pe aceste două capitole sunt foarte hotărât să negociez la sânge ca să obţinem cât mai mulţi bani pentru România. Este, de asemenea, important ca, de exemplu, fondul de tranziţie spre o economie mai verde să nu fie parte din coeziune, ci să fie suplimentar”, declara președintele Klaus Iohannis.