Curiozitățile și proprietățile nebănuite ale unui aliment-minune: Ceapa

Curiozitățile și proprietățile nebănuite ale unui aliment-minune: Ceapa

Ceapa este unul dintre cele mai apreciate legume, încă din cele mai vechi timpuri, iar proprietățile sale sunt multiple.

Știai că?

  • - Ceapa este cea mai întrebuințată legumă din lume.
  • - Cojile de ceapă galbenă uscate se foloseau pentru a vopsi în galben ţesături sau ouă. Cojile de ceapă roșie macerate în apă timp de 5 zile şi apoi fierte cu alaun se foloseau pentru colorarea mătăsii şi ouălor în galben, portocaliu ori brun.
  • - Cu cât ceapa e culeasă mai târziu, cu atât puterea ei antioxidantă e mai mare.
  • - Straturile exterioare ale cepei sunt mult mai bogate în antioxidanţi decât cele interioare.
  • - Consumul de ceapă (cel puțin jumătate de ceapă crudă pe zi) a fost asociat, într-un studiu francez, cu o reducere de cel puțin 50% a riscului de apariție a cancerului de stomac, dar şi cu o reducere semnificativă a incidenței cancerului de sân.
  • - O ceapă tăiată în două înviorează picturile în ulei.
  • - Ceapa este folosită în mai multe culturi pentru a preveni mușcăturile de insecte.
  • - Dacă trecem lama cuţitului printr-un morcov înainte de a tăia ceapa, nu vom mai lăcrima. Se mai poate trece şi prin miez de pâine proaspătă. Sau se poate ţine sub jet de apă rece ceapa tăiată cruciş.
  • - Mirosul de ceapă trece cu cafea.
  • - Ceapa murată este foarte populară în mai multe țări. O altă metodă aparte de a o consuma este caramelizată.
  • - Ceapa era unul din ingredientele principale cu care erau hrăniți sclavii care construiau piramidele, pentru a-și reîntări musculatura.
  • - Ceapa este toxică pentru câini, pentru că distruge celulele roșii din sângele acestora, iar dacă este consumată în cantități mai mari, poate cauza forme periculoase de anemie.
  • - Ceapa facilitează digestia datorită unui carbohidrat special conținut, numit fructooligozaharid. Acesta este un prebiotic excelent și servește ca aliment pentru bacteriile bune din tractul intestinal.
  • - Ca si alte alimente, are puternice proprietăți anti-fungice și anti-bacteriene. În plus, te ajută să elimini excesul de apă din corp (se știe că persoanele care suferă de Candida au probleme cu retenția de apă).
  • - Și în Roma antică, gladiatorii mâncau ceapă ca să fie mai puternici.
  • - Ceapa franțuzească are mai mult aromă și miros de usturoi, decât de ceapă.
  • - Ceapa are proprietăți puternică anti-tumorale, chiar și atunci când este consumată ocazional. Efectele sale s-au observat mai ales în cazul tumorilor colorectale, laringiene și ovariane.
  • - În Evul Mediu, ceapa era foarte importantă: o puteai folosi ca să-ți plătești chiria. Asta pentru că era întotdeauna un cadou prețios.
  • - Datorită proprietăților sale anti-inflamatorii puternice, ceapa este foarte eficientă pentru calmarea durerilor de urechi. Dacă te confrunți cu dureri recurente de urechi sau cu probleme legate de excesul de ceară, poți folosi miezul de ceapă pentru aplicații locale. Acest procedeu înmoaie, de asemenea, depozitele de ceară, sprijinind astfel eliminarea ei. Rezultatele sunt imediate, tot ce trebuie să faci este să introduci ăn ureche un miez de ceapă zdrobit, seara, înainte de culcare.
  • - În cazul iritațiilor oculare, este de ajuns să tai o bucată de ceapă pentru a stimula secreția lacrimară. Lacrimile sunt un mod natural de îndepărtare a impurităților de la nivelul ochilor. Evită să te freci la ochi, deoarece poți agrava iritația și poți cauza chiar vătămări grave.