Super-imunitatea pentru magistrați nu este pe placul USR. Ce-i reproșează lui Predoiu

Super-imunitatea pentru magistrați nu este pe placul USR. Ce-i reproșează lui Predoiu

Deputatul USR Stelian Ion s-a declarat împotriva propunerii Ministerului Justiției ca procurorii și judecătorii să fie anchetați doar cu avizul procurorului general. Aceste modificări ale legislației oferă magistraților o super-imunitate în fața legii, deschizând calea unor abuzuri în ceea ce privește cercetarea acestora în cazul în care sunt indicii de comitere a unor fapte penale.

În opinia deputatului Stelian Ion, aceste modificări reprezintă un lucru grav pentru că se ajunge în extrema cealaltă, a super-protecției magistaților în fața legii.

„Acum există un organism care era creat ca un instrument de intimidare şi de oprimare a magistraţilor. De cealaltă parte se vine cu o variantă de lege în care sunt menţionate nişte filtre pentru angajarea răspunderii magistraţilor, astfel încât aceştia nu vor mai putea răspunde decât în situaţii foarte rare şi, în orice caz, totul trecut prin pixul procurorului general, ceea ce mi se pare o chestiune foarte gravă”, a declarat Stelian Ion.

Deputatul USR a criticat și procedura de numire a procurorului general și a șefilor de secții, arătând că selecția s-a făcut în baza legislației actuale care favorizează numirile politice.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Am criticat această manieră de numire politică a procurorilor, s-a făcut o selecţie de către ministrul Justiţiei şi se fac nişte propuneri înaintate către preşedintele României, dar toată această procedură se desfăşoară pe legea în vigoare. Noi am spus întotdeauna (...) că ar trebui mai întâi schimbată procedura în sine şi după aceea să se facă aceste numiri, pentru ca factorul politic să fie cu mult diminuat. (...) Vom analiza acest proiect şi vom aduce toate amendamentele necesare", a menţionat deputatul USR.

Desființarea SIIJ, un lucru pozitiv

Stelian Ion a declarat că propunerea de desființare a Secţiei de investigare a infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) este, în schimb, un fapt pozitiv, precizând că variant cea mai bună pentru modificarea legislației ar fi fost aceea a unei ordonanțe pentru a împiedica PSD să blocheze actul normativ în Parlament.

„În momentul în care am discutat cu ministrul Cătălin Predoiu, am stabilit că vom avea nişte întâlniri împreună pentru a vedea ce facem cu această Secţie de investigare a infracţiunilor din Justiţie. Din păcate, nu s-a întâmplat acest lucru şi aflăm astăzi că există deja un proiect şi el a şi fost publicat. (...) Dacă se doreşte desfiinţarea Secţiei speciale în era asta, nu în legislatura viitoare, varianta cea mai bună ar fi aceea a unei ordonanţe, pentru că PSD va bloca acest proiect în Parlament”, a spus Stelian Ion.

Ministerul Justiției a publicat, spre consultare publică, pe site-ul propriu un proiect de lege privind „desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul justiției”. Documentul conține două prevederi care acordă imunitate sporită magistraților în fața eventualelor anchete penale.

Astfel, sunt introduce două paragrafe, la articolul 95 din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, care stabilesc în ce condiții poate fi cercetat și trimis în judecată un magistrat inculpat într-un dosar penal.