Marine Le Pen jubilează şi încă mai speră că visul său se va împlini: Alianţă Europeană a Naţiunilor
- Antonia Hendrik
- 2 februarie 2020, 13:49
Marine Le Pen, a întâmpinat favorabil „reîntoarcerea la libertate” a Regatului Unit, văzând în Brexit un „eşec terifiant pentru Uniunea Europeană”, care potrivit ei ar trebui „să se transforme într-o Alianţă Europeană a Naţiunilor”.
Adunarea Naţională, moştenitoarea Frontului Naţional, n-a marşat pe ieşirea Franţei din UE (Frexit), ci pe o schimbare a UE din interior.
„După multe episoade, Marea Britanie şi-a câştigat, în sfârşit, libertatea. E încă un teribil eşec pentru UE”, s-a lansat preşedinta Adunării Naţionale în timpul unei conferinţe de presă la Lille, în nordul Franţei. „Consider şi că acest eveniment este obiect al unor relativ puţine comentarii când o ţară fondatoare a UE ne-a întors spatele! Acest fapt nu este unul banal”.
Franţa, Germania, Belgia, Ţările de Jos şi Luxemburgul au pus bazele Uniunii Europene în 1957. Marea Britanie nu s-a unit cu Europa până la 1 ianuarie 1973.
Le Pen mai spune: „vom vedea în următoarele luni şi ani că Marea Britanie a făcut bine şi că probabil va avea beneficii enorme”. „Catastrofa prevăzută de unii a lăsat locul unor comentarii precaute din partea acelora care ne-au explicat că englezii vor fi ruinaţi, că şomajul va atinge cote alarmante”.
Brexitul nu aduce de fapt schimbări concrete în viitorul apropiat, în afara faptului că Regatul Unit nu se va mai afla în instituţiile europene, ale cărei reguli va continua să le respecte până la 31 decembrie.
În pofida apelurilor de reconciliere ale prim-ministrului britanic Boris Johnson, divorţul de UE nu a pus capăt antagonismelor din ţara sa, care a fost mereu divizată între membrii săi încă înainte de aderarea sa în 1973. "Aşadar, la Edinburgh am văzut lumina lumânărilor plângând din pricina separării, cu gândul că într-o bună zi steagul Uniunii Europene va flutura într-o Scoţie independentă".
Noul capitol al istoriei britanice va fi scris în mod special în timpul negocierilor care promit că vor fi complexe privind viitoarele relaţii cu cei 27 de membri rămaşi, în materie de comerţ, siguranţă sau pescuit. De-acum, fiecare cu ce-l doare... notează Le Vif.