LA REPUBBLICA: Sondajul Eurispes arată că 15,6% dintre italieni cred că Holocaustul nu a existat niciodată

LA REPUBBLICA: Sondajul Eurispes arată că 15,6% dintre italieni  cred că Holocaustul nu a existat niciodată

Începând cu 2004, numărul celor care cred că Shoah-ul nu a existat niciodată a crescut: înainte erau doar 2,7%, astăzi sunt 15,6%.

Datele provin din raportul „Italia 2020” realizat de Eurispes. În creştere şi numărul celor care, deși într-o măsură mai puțin răsunătoare, bagatelizează importanţa Holocaustul: de la 11,1% la 16,1%.

Potrivit majorității italienilor, episoadele recente de antisemitism sunt cazuri izolate care nu indică existenţa unei probleme reale de antisemitism în Italia (61,7%). În același timp, 60,6% consideră că aceste episoade sunt consecința unui limbaj răspândit bazat pe ură și pe rasism. Pentru mai puțin de jumătate din eșantionul analizat (47,5%), actele de antisemitism care au avut loc și în Italia sunt semnul unei recrudescențe a fenomenului. Pentru 37,2%, în schimb, sunt exagerări puse în aplicare din provocare sau din glumă.

Persoanele analizate de Eurispes au fost întrebate ce declarații exprimă cel mai bine spiritul politic al majorității italienilor. Afirmaţia potrivit căreia „mulți italieni consideră că Mussolini a fost un mare lider care a comis doar câteva greșeli” (19,8%) se bucură de un „consens discret”. Este urmată de conceptul: „italienii nu sunt fasciști, ci iubesc personalitățile puternice” (14,3%), de „suntem un popor predominant de dreapta” (14,1%), sau „mulți italieni sunt fasciști” (12,8%) și, în sfârșit, „ordinea și disciplina sunt valori mult iubite de italieni” (12,7%). Mai mult de un italian din patru (26,2%) nu împărtășește niciuna dintre opiniile propuse.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cetățenie și imigrare

Față de 2010, procentul italienilor în favoarea Ius soli "dreptul pământului' a scăzut cu mai mult de zece puncte (de la 60,3% la 50%), în timp ce a crescut semnificativ procentul celor mai rigizi susținători ai lui Ius sanguinis- dreptul sângelui", (de la 10,7% la 33,5%, aproape 23 de puncte). În scădere şi numărul italienilor care susţin dreptul acordării de cetăţenie persoanelor străine născute în Italia, cu condiția să fie educate în școli italiene (de la 21,3% la 16,5%).

Din studiu rezultă că un sfert din italieni au o relație negativă cu imigranții și unul din trei străini sunt văzuți ca o amenințare la adresa identității naționale. Există, de asemenea, o creștere din ce în ce mai mare a concepţii conform căreia străinii fură munca italienilor și ipoteza prevalentă pentru a combate imigrația ilegală, este „hai să-i ajutăm la ei acasă”.

Patru din zece italieni (40,3%) își definesc relația cu imigranții ca fiind „normală”, aproape unul din cinci (19,4%) vorbeşte despre indiferență reciprocă, 14,4% de disponibilitatea reciprocă, în timp ce o zecime consideră că imigranții sunt ostili (10,1%), 8,1% îi văd ca fiind insuportabili, iar 7,7% spun că se tem de ei.

Securitatea

53,2% dintre italieni consideră că trăiesc într-un oraș destul (44,1%) și foarte (9,1%) de sigur; în timp ce, 30,4% își consideră orașul ca fiind puţin (26,3%) sau deloc (4,1%) în siguranță. Raportul „Italia 2020” al Eurispes arată şi faptul că, în primul rând tinerii (cu vârste între 18 - 24 ani) sunt cei care raportează un nivel scăzut de siguranță în orașele în care trăiesc (şi care sunt în general puțin, sau deloc sigure pentru 33,3%).

Regiunile din centrul (34,6%) și sudul Italiei (35%) au cel mai mare număr de cetățeni convinşi că trăiesc în orașe nesigure.

Măsurile luate de guvern

Printre măsurile puse în aplicare sau propuse de Guvern, cele mai criticate sunt venitul de cetăţenie, care este perceput de 67,1% de italieni ca fiind o măsură nepotrivită la fel Sugar Tax -taxă pe băuturi zaharoase (67,4%) şi Flat Tax (cota unică de impozitare), dezaprobate de majoritate (62,6%).