E de necrezut! „Tânăra” de 95 de ani dezvăluie secretul celor 168 de ani ai tatălui ei

E de necrezut! „Tânăra” de 95 de ani dezvăluie secretul celor 168 de ani ai tatălui ei

Există locuri în lume recunoscute pentru viața lungă a locuitorilor lor. În Japonia, centenarii din Okinawa au atras locului numele de ”Țara nemuritorilor”. Mai există un ”Sat al eternității” în Italia – Campodimele (dovada vie a minunilor pe care le face pentru organism dieta mediteraneană, spun cercetătorii). O comunitate de adventiști din Loma Linda, California, e și ea inclusă pe lista celor mai longevivi. Dar există și un loc care le întrece pe toate acestea, Lerik o localitate din sudul Azerbaidjanului, la granița cu Iranul. Aici oamenii au vârste cu trei cifre.

La 95 de ani o femeie e considerată, aici, încă tânără. Halima Qanbarova povestește că bunicul său a trăit 150 de ani, tatăl său 168, iar o mătușă, 130.

Localitatea Lerik din Caucazul de Sud a avut de-a lungul timpului cea mai mare concentrație de persoane trecute de 100 de ani din lume. Se pare că aici a fost descoperit secretul ”tinereții fără bătrânețe și al vieții fără de moarte”.

Orașul are și un muzeul dedicat

Muzeul Longevității are două camere. A fost construit în 1991 și renovat în 2010. Acesta deține peste 2.000 de exponate care documentează viața și amintirile celor mai vechi locuitori din regiune. Sunt expuse obiectele de uz casnic care le-au supraviețuit, cum ar fi un fier de călcat folosit, ani la rând, de trei generații. Mai sunt expuse căciuli și cămăși, urcioare și boluri de argint, șosete frumos tricotate și covoare vopsite manual, încă viu colorate în ciuda vârstei lor.

Și apoi sunt scrisorile, scrise atât în ​​limba locală și în rusă - artefacte personale atât de vechi încât cerneala începe să se estompeze. Cele mai atractive exponate rămân portretele centenarilor. Aceste imagini, care datează din anii 1930, au fost donate de fotograful francez Frederic Lachop.

Orașul cu oameni de sute de ani

În 1991, în Lerik erau peste 200 de persoane înregistrate ca având peste 100 de ani, dintr-o populație de 63.000. Astăzi, există 11 persoane trecute 100 de ani, dintr-o populație locală de 83.800. Oamenii spun că nu mai trăiesc așa mult din cauza radiațiilor date de turnurile de telefonie.

Cel mai în vârstă cetățean din Lerik este Raji Ibrahimova, care are 105 ani. Cel mai celebru centenar al localității a fost înspă Shirali Muslumov, un cioban care a trăit 168 de ani. Paginile galbene ale pașaportului său dovedesc că s-a născut în 1805, iar piatra de mormânt a acestuia spune că a murit în 1973. El e cea mai în vârstă persoană care a trăit vreodată. Au rămas în urma sa scrisori venite din toată lumea, de felicitare, cu ocazia aniversărilor. E una semnată de liderul comunist vietnamenz Ho Chi Minh, care i-a scris, pe cartea poștală, adresându-i-se cu „Dragule bunic”.

Se pare însă că există o ”genă” a vieții lungi în familia sa. Fiica sa are acum 95 de ani. Sora ciobanului a murit la 130 de ani, iar tatăl lor la 150. Întrebată de jurnaliști câți ani are, femeia răspunde sprinten: ”15 ani”. Și explică faptul că vâsrsta reală e de fapt o stare a minții.

Secretul vieții lungi

Pe de altă parte, specialiștii cred că vârsta îndelungată e favorizată și de faptul că acești oameni trăiesc departe de orice sursă de stres, fără prea multe griji pentru viitor. În plus, se hrănesc cu aliimente bio. Spre deosebire de credința populară, centenarii din Lerik mănâncă carne, dar au moștenit o preferință pentru produsele lactate proaspete, cum ar fi shor, unt, lapte, iaurt, ayran.

Mulți oameni aici preferă să doarmă pe pământ, având doar o pătură subțire în loc de o saltea, deoarece se crede că este cea mai sănătoasă modalitate de a se odihni pe spate.

"Secretul vieții îndelungate este alimentația bună, mineralele din apa de primăvară și ierburile pe care le adăugăm la ceai pentru a preveni îmbolnăvirile, astfel încât oamenii nu trebuie să ia niciun medicament, folosind doar remedii naturale", spune un ghid al Muzeului Longevității. La 95 de ani, Qambarova insistă că nu a luat niciodată niciun medicament.

Secretul longevității localnicilor din Lerik e acesta: activitate fizicăzilnică, alimentație sănătoasă, multă apă și o atitudine față de viață aparte. ”Trăim o singură dată, dar dacă o facem corect, o dată este suficient” – e motto-ul de viață al locuitorilor.

Sursa: CNN