Gutuia, aurul toamnei care ne întărește sistemul imunitar

Gutuia, aurul toamnei care ne întărește sistemul imunitar

Nu există toamnă fără gutui și nici gutui fără toamnă, spune o vorbă din popor. Acest fruct nu este, însă, doar un simbol al anotimpului în care ne aflăm, ci și o sursă de sănătate pentru organism. Nelipsite de pe platourile cu fructe din fiecare casă și puse la loc de cinste în cămara bunicii, gutuile au, pe lângă aroma lor deosebită, și o serie de întrebuințări mai puțin cunoscute.

Cu un gust inconfundabil de dulce-astringent si cu parfumul lor minunat de toamnă, gutuile reprezintă tratamentul natural potrivit pentru afecțiunile specifice sezonului rece. Grecii considerau gutuile fructele iubirii si ale fericirii. Iată câteva dintre beneficiile pe care aceste fructe le au asupra organismului nostru:

1. Puternic antioxidant – pulpa deliciosului fruct ascunde proprietăți antioxidante uimitoare. Un studiu efectuat în Turcia a plasat gutuia în topul celor mai puternice arme în lupta cu îmbătrânirea prematură.

2. Sâmburii de gutuie sunt foarte eficienţi în tratarea tusei, bronşitei şi răguşelii. De asemenea, pentru tuberculoză, în fază incipientă, traheită, bronşită sau angină pectorală, este recomandat să te foloseşti tot de seminţele gutuilor.

3. Ameliorează problemele pancreatice - sucul proaspăt de gutui ajută în tratarea insuficienţei pancreatice. Se poate consuma câte jumătate de pahar de suc, de trei ori pe zi.

4. Combate afecţiunile hepato-biliare - În acest scop, se spală bine 2-3 gutui, pentru îndepărtarea pufului de pe coajă, se taie mărunt şi se mănâncă în 2-3 doze. Când boala e însoţită de vărsături, se administeaza piureul de la 2 gutui fierte, curăţate în prealabil de coajă şi seminţe.

5. Acest fruct se bucură de prezenţa principiilor bioactive precum taninul sau pectinele şi de influenţa vitaminelor A, B, C şi PP. Tanina, în combinaţie cu pectina, întreţine sănătatea mucoasei digestive, iar antioxidanţii din gutui sunt un real sprijin pentru radicalii liberi, reducând astfel riscul de cancer.

6. Gutuia protejează intestinele şi tratează dizenteria, enterita, digestia dificilă şi inflamaţiile mucoasei.

7. Ajută la distrugerea celulelor maligne. Substanţele conţinute de gutuie ajuta la distrugerea celulelor maligne, fără a le afecta pe cele normale.

8. În urmă cu 4.000 de ani, gutuile erau folosite de romani, dar şi de greci, pentru întărirea sistemului imunitar şi pentru stimularea potenţei. Strămoşii noştri ştiau foarte bine de ce luau anumite decizii: gutuile au un conţinut bogat în săruri de fier, potasiu şi magneziu.

9. Mâncate dimineaţa, pe stomacul gol, gutuile întăresc gingiile şi ajută la remineralizarea dinţilor în timp ce elimină toxinele din organism şi te scapă de oboseală.

10. Gutuile stimulează pofta de mâncare, tocmai de aceea sunt impuse în dieta copiilor mofturoşi sau anemici, în combinaţie cu miere de albine, morcov sau mere. Pe vremuri, femeile scăldau copiii prea slabi sau persoanele bolnave în decoct de gutui, acesta fiind un tratament pentru anemie, mai precis pentru activarea poftei de mancare şi a forţei fizice.

11. Gutuia ajută la calmarea durerilor de cap, crește pofta de mâncare, favorizează eliminarea respirației urât mirositoare. Totodată, combate mahmureala, ameliorează stările de greață și vărsăturile și are efect benefic asupra psihicului.

12. În Grecia Antică, gutuile erau considerate simboluri ale fertilității. La greci, exista credința că o femeie gravidă care mănâncă gutui va naște un copil foarte inteligent.

13. Decoctul de semințe de gutuie poate fi folosit ca produs cosmetic, având efect emolient și antiinflamator. Acest decoct curăță, netezește și catifelează pielea.

Ne puteți urmări și pe Google News