Într-o campanie pentru alegerile prezidențiale plictisitoare și lipsită de culoare, în care câștigătorul se cunoaște deja, ei sunt figuranți. Sunt ultimii clasați în preferințele alegătorilor, personaje pe care nici măcar propriile rude nu le-ar vota, dar care au propria pătrățică pe buletinele de vot.
Chiar dacă nu sunt luați în calcul pentru al doilea tur, figuranții dau din coate, se agită în emisiuni TV, apar în clipuri electorale, lansează slogane și mesaje politice. O fac, mai mult decât favoriții, dar nu pentru că ar avea o strategie menită să dea peste cap sondajele și să-i propulseze în frunte, ci pentru a atrage atenția, pentru propria imagine. Deși sorții de izbândă nu sunt de partea lor, figuranții merită amintiți, măcar și pentru a le răsplăti eforturile pe care le fac.
Ramona Bruynsells, lansare cu porumbei albi
Cu toate că știe că n-are șanse să treacă de primul tur, Ramona Ioana Bruynseels și-a luat foarte în serios rolul de candidat la prezidențiale. Soția unui bancher milionare, ea a fost desemnată să candideze din partea Partidului Umanist, un partid de buzunar. Ramona Ioana Bruynseels este specialistă în comunicare și a atras atenția în momentul în care și-a depus candidatura la Biroul Electoral Central, lansând un stol de porumbei. Deși a fost un spectacol inedit, pitoresc, alegătorii nu s-au lăsat impresionați.
Alexandru Cumpănașu, prezidențiabilul unei tragedii
Alexandru Cumpănașu este, potrivit unui studiu, cel mai căutat candidat la prezidențiale, de pe Google. Personajul a căpătat notorietatea odată cu descoperirea crimelor de la Caracal. El s-a ridicat pe seama mediatizării și a emoției pe care a stârnit-o tragedia nepoatei sale de 15 ani, Alexandra Măceşanu. Alexandru Cumpănașu s-a lansat în cursa electorală cu un slogan justițiar, „România fără clanuri”, după care a trecut la „Ori ei, ori noi!“. Întreaga sa campanie este centrată pe Cazul Caracal și pe lupta împotriva clanurilor interlope.
Ninel Peia și teoriile conspiraționiste
Fost parlamentar PSD în mandatul 2012 – 2016, Ninel Peia candidează din partea unui partid obscur, Partidul Neamul Românesc, cu sloganul „Un preşedinte ca niciunul”. Este un personaj controversat, care s-a pronuțat împotriva vaccinării și a introducerii educației sexuale în școli. Ca parlamentar, a inițiat un proiect legislativ care propunea pedeapsa cu închisoarea pentru predarea educaţiei sexuale în școli fără acordul scris al părinţilor. După incendiul de la Colectiv, a lansat o teorie potrivit căreia prin protestele declanșate se urmărea ruperea României în trei state, de către forțe externe. A fost exclus din PSD după ce a afirmat că mai mulți bebeluși din Argeș ar fi murit din cauza vaccinurilor.
Viorel Cataramă, o candidatură cât o reclamă la mobilă
Viorel Cataramă a ajuns pe lista candidaților printr-o hotărâre a Curții Constituționale ce a invalidat decizia BEC prin care i-a fost respinsă candidatura din cauză că n-a întrunit un suficiente semnături. În campania electorală a atras atenția prin linia de „mobilier electoral” pe care a lansat-o: „salteaua Iohannis“, „scaunul Dăncilă“, „pătuţul pentru copii Barna“, „noptiera Cumpănaşu“. Practic, Viorel Cataramă s-a poziționat drept candidatul propriei fabrici de mobilă.
Bogdan Stanoevici, candidatul de la Circ
Cel de-al doilea actor (în ordinea preferințelor electorale) care vrea să ajungă președinte, Bogdan Stanoevici, a prins gust pentru politică pe când deținea funcția de ministru al Diasporei în Guvernul Ponta. S-a lansat în alegerile prezidențiale din poziția de director al Circului Metropolitan București, cu un mesaj menit să atragă atenția și voturile „tuturor celor dezamăgiţi de putere, revoltaţi, sătui de minciuni şi promisiuni deşarte, celor ce doresc să se întoarcă în ţară”. Sloganul său este „România, din nou acasă”.
Cătălin Ivan de la PSD la ADN
Fostul europarlamentar PSD Cătălin Ivan candidează pentru Alternativ pentru Demnitatea Naţională (ADN) și promovează mesaje naționalist-creștine despre valorile fundamentale ale românilor. În acest context, prezidențiabilul ADN s-a declarat împotriva primirii emigranților din Orient, pe motiv că Europa trebuie să rămână creștină. Fiind un politician hârșit, e greu de crezut că Ivan nu știe că șansele sale sunt minime. Mai curând, cu formațiunea sa, încearcă să se mențină în atenția publicului în eventualitatea în care ar primi o nouă ofertă politică din partea vreunui partid.
Sebastian Constantin Popescu cel mai tânăr candidat
Candidatul Partidului Noua Românie, Sebastian Constantin Popescu, este medic veterinar de profesie. Se promovează pe propriile site-uri de știri: „cel mai tânăr candidat la prezidenţiale din istoria României, este şi cel mai sărac dintre cei 14 candidaţi înscrişi în cursa electorală. Nu are niciun leu pentru campania electorală. Este singurul candidat fără afişe electorale şi flyere. Tânărul prezidenţiabil încearcă să ajungă la inimile românilor prin intermediul reţelelor de socializare şi prin apariţiile la radio şi tv“.
Americanul care se crede urmașul lui Ion Rațiu
Născut în România, John Ion Banu a emigrat în Statele Unite ale Americii prin 1985 unde, se laudă, a făcut o avere serioase – terenuri, case și sume consistente în dolari. Susținătorii săi îl prezintă drept urmașul lui Ion Rațiu și îi îndeamnă pe țărăniști să-l voteze: „În 1990, susținătorii politicii de dreapta aveau un candidat: Ion Rațiu. Acum au un alt autentic candidat de dreapta: John Banu! Țărăniștii ar putea să se regrupeze în spatele acestui veritabil politician de dreapta!“