Liderul de la Kremlin a anuntat ca, dupa ce nu va mai fi presedinte, ar putea ramane la putere, ca premier
Vladimir Putin va ramane cel mai puternic om politic de la Moscova multi ani de acum inainte, chiar daca nu va mai fi presedinte din primavara lui 2008. Aceasta este concluzia unanima la care au ajuns ieri presa rusa si cea occidentala, la o zi dupa ce Putin a anuntat ca va intra in cursa pentru alegerile legislative din decembrie si ca se gandeste serios la preluarea functiei de prim-ministru.
„Putin a devenit propriul sau succesor”, a titrat cotidianul „Izvestia”, iar „Vremia Novostei” a pus punctul pe „i”: „Are mai putina importanta cine va ocupa fotoliul de presedinte daca parlamentul si guvernul sunt controlate de liderul actual al tarii”.
In opinia cotidianului „Kommersant”, Putin are trei optiuni: sa devina premier, presedinte al Dumei sau sa fie reales sef al statului dupa o scurta pauza.
Momentan, cea mai vehiculata varianta este aceea potrivit careia Putin ar urma sa ajunga in fruntea guvernului. Luni, el a declarat ca trebuie indeplinite doua conditii pentru a putea deveni premier: partidul Rusia Unita, pe listele caruia va candida la legislative, sa castige scrutinul, si la conducerea tarii sa ajunga „o persoana capabila si moderna”. Aceasta ar trebui sa faca echipa cu primul-ministru si impreuna sa conduca Rusia, a mai spus Putin.
Premierul-jucator
Analistul politic Serghei Markov apreciaza ca Vladimir Putin va fi un premier mult mai puternic decat Viktor Zubkov sau predecesorii acestuia si explica cum s-ar putea intampla acest lucru. Sustinuta de liderul de la Kremlin, formatiunea Rusia Unita ar putea castiga peste doua treimi dintre cele 450 de locuri in Duma de Stat, ceea ce i-ar permite sa guverneze singura si sa faca o miscare prin care sa isi arate recunostinta fata de Putin.
„Rusia Unita nu va avea doar majoritate parlamentara, ci si majoritate constitutionala” si va putea amenda legea fundamentala fara a avea nevoie de sustinerea celorlalte partide, explica Markov, citat de cotidianul „Financial Times”. Astfel, atributiile premierului ar fi considerabil extinse, in detrimentul celor ale presedintelui, avertizeaza Markov.
Pentru prima data dupa 1991, „la Kremlin va sta presedintele, dar nu neaparat si liderul natiunii”, sustine, la randul sau, analistul Gleb Pavlovski.
Rocada Putin-Zubkov
In prezent, rolul primului-ministru al Federatiei Ruse este unul extrem de limitat. El nu are niciun cuvant de spus in politica externa, nu controleaza serviciile secrete si poate fi demis de catre seful statului. Situatia se va schimba insa daca locul lui Zubkov va fi luat de Putin. Pe de alta parte, nu este exclus ca tocmai Viktor Zubkov sa fie presedintele dorit de Vladimir Putin, care prefera sa colaboreze cu oameni capabili, dar mai ales loiali. Zubkov este un apropiat al lui Putin, cei doi lucrand impreuna la Primaria din Sankt Petersburg in anii ‘90.
„Nimeni nu poate rivaliza cu Putin in termeni de autoritate, influenta si putere”, apreciaza Maria Lipman, de la Centrul Carnegie din Moscova. Spre deosebire de alti analisti, ea considera drept inutila o eventuala revizuire a Constitutiei.
„Puterea se afla acolo unde se afla Putin. In Rusia de astazi practic nu mai exista institutii, ele sunt asa de slabe, incat nu mai joaca niciun rol. Vladimir Putin va stabili politica externa si orice alta politca, la fel ca si pana acum”, mai spune Lipman.
REACTII
O afacere interna
Comisia Europeana a refuzat ieri sa comenteze intentiile liderului de la Kremlin. „Nu am de facut niciun comentariu in legatura cu o problema interna a Rusiei”, a declarat purtatorul de cuvant al executivului comunitar, Johannes Laitenberger.
Si Casa Alba a refuzat sa se pronunte in legatura cu ultimele evenimente de pe scena politica din Rusia, limitandu-se la a solicita organizarea de alegeri libere si democratice.
In schimb, secretarul de stat american Condoleezza Rice s-a declarat ingrijorata de „concentrarea puterii” la Kremlin. Rice si-a facut cunoscuta pozitia intr-un interviu acordat cotidanului „New York Times”.