De la un cabinet medical, la afaceri de 14 milioane de dolari

De la un cabinet medical, la afaceri de 14 milioane de dolari

MedLife este lider in servicii medicale private atat in Bucuresti, cat si in tara.

Un cabinet medical de pediatrie deschis in urma cu 12 ani de medicul Mihaela Marcu Cristescu a ajuns sa fie in prezent cea mai mare afacere din sistemul privat de servicii medicale.

Cresterea companiei MedLife, condusa acum de unul dintre fiii doctorului, Mihail Marcu, este cel putin spectaculoasa: 55% dintre bucurestenii care apeleaza la serviciile private de sanatate merg la una dintre clinicile MedLife, in timp ce in tara cota de piata ajunge la 19%.

MedLife este lider de piata atat in Capitala, cat si in restul oraselor in care opereaza, a deschis de curand cel mai mare spital pivat din Romania si se asteapta la afaceri de 13,7 milioane de dolari pentru finele acestui an, aproape dublu fata de nivelul inregistrat anul trecut.

Compania si-a propus nu doar extinderea in tara pe segmentul spitalelor private, dar si dincolo de granita - la Chisinau si in Belgrad, in timp ce in planurile pentru 2009 este inclusa listarea la Bursa de Valori Bucuresti.

Businessul a crescut cu atat mai mult cu cat in actionariat a intrat, de anul trecut, International Finance Corporation, divizia de consultanta si investitii a Bancii Mondiale, care a achizitionat 20% din MedLife, pentru 5 milioane de dolari.

Mai multi angajati Cheia succesului? E undeva intre preferintele romanilor pentru serviciile medicale private si calitatea serviciilor oferite de MedLife, spune Mihail Marcu, presedintele companiei.

„Noi crestem peste media pietei fara a fi cei mai scumpi. La noi, o nastere si serviciile conexe costa 1.000 de euro, cam cat te ajunge, „informal”, si in sistemul public”, afirma Marcu.

Dicolo de aparatura, investitii semnificative au fost orientate in oameni, spune Marcu. Numarul angajatilor MedLife a atins 470 de persoane la sfarsitul primelor sase luni, fata de 270 de persoane in perioada similara din 2006, cu precadere pe fondul inaugurarii spitalului din Bucuresti.

„Majoritatea specialistilor nostri merg la seminarii si conferinte in strainatate. Nu ne dezvoltam inca pe partea de cercetare, insa asiguram pregatirea medicilor nostri in strainatate”, spune Marcu.

Potrivit lui Marcu, angajatii companiei castiga in medie dublu fata de sistemul de stat, iar cel mai mare salariu al unui medic poate ajunge si la 10.000 de euro.

Romanii din strainatate echilibreaza afacerile

Canicula nu creste veniturile clinicilor MedLife, ba dimpotriva. Pe timpul verii, cifra de afaceri scade cu aproximativ 20%, insa reculul este tot mai puternic compensat de romanii care lucreaza in strainatate si, intorsi acasa, decid sa mearga la medic.

„Acesti romani aduc un plus de 30%% la venituri pe perioada verii, astfel ca, per total, lunile de vara se incheie cu o crestere usoara, de 10%”, spune presedintele de la MedLife.

Expansiune

Sase spitale private

Spitalul pe care MedLife l-a inaugurat la inceputul acestui an, in Bucuresti, a necesitat investitii de peste 10 milioane euro si este a doua unitate de mari dimensiuni de pe piata privata, dupa Euroclinic, care apartine grupului Eureko.

Dupa modelul Life Memorial Hospital, cu o suprafata de 10.000 de metri patrati, vor fi dezvoltate alte cinci spitale in tara - in Constanta, Iasi, Brasov, Cluj si Timisoara, insa de dimensiuni mai mici.

Deja terenurile pentru spitalele din primele trei orase au fost achizitionate sau sunt in stadiul final al achizitiei, iar constructia hiperclinicii din Timisoara se va finaliza in septembrie, investitie de 3 milioane de euro.

MedLife detine 19 clinici proprii, cate una in Ploiesti, Brasov si Constanta, 16 in Bucuresti si 94 de clinici si centre medicale din reteaua NetLife.

O treime dintre clientii companiei vin din segmentul corporate, iar restul sunt persoane fizice. Principalii jucatori de pe piata de profil sunt, alaturi de MedLife, Medicover, Medcenter, Centrul Medical Unirea sau Sanador.

Ne puteți urmări și pe Google News