Scenarita nu se trateaza cu fapte bune

Scenarita nu se trateaza cu fapte bune

"Au primit-o de la SIE sau de la MAE?", il intreba Stelian Tanase pe Mircea Dinescu.

Cei doi discutau exact despre cum a ajuns in presa „pontul” ca doi romani sunt arestati in Irak, carui politician ii foloseste de fapt si incropeau scenarii imposibile. O faceau si altii, pe la diverse posturi de televiziune, o facuse si Ion Cristoiu in scris.

Am urmarit cu atentie aceste discutii pentru ca, in definitiv, ma vizau atat pe mine, cat si „Evenimentul zilei”, locul unde dezvaluirea a aparut prima data in Romania. Concluzia amara pe care am tras-o este ca niste oameni care fac si desfac de peste un deceniu scenarii politice sunt incapabili sa mai creada intr-un demers jurnalistic onest, lipsit de vreo eventuala finalitate politica programata malefic. Tratati-va, oameni buni, si apoi reincepeti dezbaterile!

„Pontul”, oricat de ciudat v-ar parea, l-am „gasit” la Vaslui, in timp ce lucram la un alt subiect. O sa detaliez in zilele urmatoare daca o sa mai intereseze pe cineva si in cazul in care alti oameni bolnavi de scenarita continua discutiile.

„Muncitorii romani retinuti timp de trei luni in Irak urmeaza sa revina in tara in urmatoarele trei zile”, anunta un comunicat dat sambata si preluat de agentiile de presa. Aceasta este stirea pe care o vizam ca jurnalist in momentul in care am decis ca povestea celor doi - Adrian Gancean si Nelu Ilie - trebuie publicata. Erau de trei luni „aruncati” intr-o puscarie militara americana, iar vestile catre familii erau din ce in ce mai ingrijoratoare.

„Domnul consul mi-a spus ca situatia juridica a sotului meu este grava”, imi spunea in soapta Renata Ilie, sotia lui Nelu Ilie, pe holurile tribunalului din Galati. Nu voia ca povestea sa fie facuta publica. Doar ca presiunile pentru clarificarea situatiei lor nu puteau fi facute decat daca povestea, indiferent de dorinta muncitorilor si a familiei, aparea in presa.

Stiu cum functioneaza institutiile noastre si nu am inca incredere in ele. Dovada ca, dupa trei zile de la aparitia povestii in presa, oamenii au fost eliberati. Ei au gresit, dar asta nu justifica faptul ca americanii ii puteau da pe mana unei institutii care a decis in nenumarate alte cazuri ca acuzatii sa mearga la streang.

Ne puteți urmări și pe Google News