Un sondaj realizat in Marea Britanie de Islamic Human Rights Commission a scos la iveala faptul ca musulmanii sunt furiosi pentru ca sunt portretizati mereu in filme ca teroristi sau personaje negative, chiar si in lungmetrajul animat "Lampa lui Aladdin", informeaza independent.co.uk.
O serie de superproductii, unele realizate chiar inainte de atacurile teroriste din Statele Unite, pe 11 septembrie 2001, sunt acuzate de crearea unei reputatii proaste Islamului.
Printre acestea, se numara "Orient", "Indiana Jones si cautatorii arcei pierdute", "Stare de asediu", cu Bruce Willis , si "Ultima decizie", cu Halle Berry .
Dintre cei 1.250 musulmani britanici care au participat la sondaj, doar 4% cred ca reprezentantii acestei religii sunt reprezentati corect in filme.
Islamic Human Rights Commission este de parere ca arabii vorbesc in filme cu "accent exagerat si ridicol" si ca aceste productii au contribuit la crearea unei "imagini exagerate" despre arabi. Realizatorul studiului, Arzu Merali, spune ca aceste filme contribuie la intarirea prejudecatilor fata de arabi.
Participantii la acest sondaj s-au plans ca in lungmetrajul animat "Lampa lui Aladdin", produs de Disney in 1992, "arabii buni" au accent american. Respondentii mai sunt de parere ca in acest film islamismul este asociat cu "pedepse dureroase si practici opresive".
Lungmetrajul de aventuri "Indiana Jones si cautatorii arcei pierdute", cu Harrison Ford in rolul principal, este acuzat de utilizarea de "stereotipuri culturale", in timp ce "Stare de asediu", un film despre un atac terorist in New York, intareste stereotipurile ca “musulmanii ar fi violenti si gata sa se sacrifice". Cat despre filmul "Ultima decizie", acesta "aproape defineste terorismul ca pe un ritual islamic".
Membrii comisiei sunt de parere ca filmele de acest tip ar trebui cenzurate si ca autoritatile pentru controlul media ar trebui sa se asigure ca musulmanii sunt descrisi in mod nepartinitor.