Proprietari nemulţumiţi de sumele stabilite de comisiile cadastrale fac contestaţii în instanţă, care aprobă sume chiar de şase ori mai mari, estimate de experţii desemnaţi.
Litigiile din instanţă pentru exproprierea terenurilor pentru Autostrada Transilvania aproape au dublat preţul acesteia.
Deşi legea spune că preţurile de expropriere trebuie calculate la momentul transferului dreptului de proprietate, mulţi experţi tehnici cadastrali stabilesc un preţ la nivelul la care ar ajunge dacă autostrada ar fi fost deja construită. Exproprieri scumpe şi restanţe la lucrări
Din cauză că preţurile au crescut implicit şi prin prisma procedurii greoaie privind exproprierile, Bechtel, compania constructoare a Autostrăzii Transilvania, a fost nevoită să încetinească ritmul lucrărilor. La aceste probleme s-a adăugat şi faptul că statul nu a plătit contravaloarea unor lucrări executate, fapt pentru care, din 11 ianuarie, va înceta activitatea şi va disponibiliza toţi muncitorii.
Directorul de proiect al Autostrăzii Transilvania din partea CNADNR, Radu Gaşpar, a declarat că exproprierile sunt făcute în bază unor legi foarte stricte, cu banii de la Ministerul de Finanţe.
„Proprietarii pot să ceară sumele de bani actualizate cu rata inflaţiei, dar nu cred că se pot cere alte evaluări ale terenului decât cele făcute de comisia de exproprieri“, a spus Gaşpar. Beneficiari ai „portiţelor“ legale
Pe rolul Tribunalului Cluj există în prezent 156 de dosare depuse de clujenii nemulţumiţi de preţurile acordate de către Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR).
Proprietarii solicită instanţelor de judecată acordarea unor preţuri mai mari pentru terenurile aflate pe traseul autostrăzii. Procedura este una simplă. După deschiderea procesului, instanţa de judecată dispune constituirea unei comisii formate din trei experţi care stabilesc valoarea de piaţă a terenului. Societatea EVW SRL din Cluj-Napoca se numără printre cazurile „de succes“. Prin hotărârea comisiei de exproprieri din Gilău, terenul firmei EVW SRL, de 16.800 de metri pătraţi, a trecut în proprietatea statului. Preţul stabilit de comisie a fost de 1.824.600,9 lei.
Nemulţumit de preţ, proprietarul a deschis un proces, apoi trei experţi tehnici cadastrali au întocmit o expertiză şi au stabilit că preţul terenului respectiv este de 82,08 euro pe metru pătrat, respectiv 1.378.944 de euro în total, adică o sumă de aproape trei ori mai mare decât cea iniţială. Un alt caz este al lui Ioan Cadiş, din Gilău, care a avut un teren de 2.900 de metri, la un preţ estimat de comisia de exproprieri la 61.566 lei. După ce a depus plângere la instanţă, comisia de experţi numită a ajuns la concluzia că preţul terenului expropriat de la Cadiş este de 370.000 de lei, adică de şase ori mai mare decât valoarea stabilită iniţial.
NEREGULI
Legi nesocotite de experţi şi de judecători O modificare a legii care priveşte exproprierile terenurilor pentru autostrăzi şi drumuri naţionale le impune experţilor tehnici ca valorile stabilite să fie cele de la momentul emiterii deciziei de expropriere. „La calcularea cuantumului despăgubirii, experţii şi instanţa de judecată se vor raporta la momentul transferului dreptului de proprietate, în condiţiile art. 15 din prezenta lege, adică la momentul emiterii deciziei de expropiere şi a efectuării plăţii“, se arată în Legea 184/2008. Nici judecătorii nu pot lua decizii de capul lor în chestiunea exproprierilor. În Legea 33/1994, considerată de bază, se arată că magistratul poate hotărî un preţ care nu poate fi mai mic decât cel stabilit de comisia de exproprieri, dar nici mai mare decât suma solicitată de persoana expropriată. „Primind rezultatul expertizei, instanţa îl va compara cu oferta şi cu pretenţiile formulate de părţi şi va hotărî“, se arată la articolul 27 al legii menţionate.
SITUAŢIE SIMILARĂ
Mama şefului IPJ a obţinut un preţ dublu
Aceeaşi situaţie se regăseşte şi la exproprierile terenurilor pentru construcţia şoselelor de centură Cluj-Est, Apahida Vâlcele, un proiect de peste 75 de milioane de euro. Printre beneficiari se numără şi Maria Păcurar, mama şefului Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Cluj, comisarul-şef Ioan Păcurar. În prima fază, pentru un teren de 1.146 de metri pătraţi, Maria Păcurar a fost despăgubită de către comisia de exproprieri cu suma de 51.000 lei. Această sumă a fost contestată la Tribunalul Cluj, care a dispus unei comisii conduse de arhitectul clujean Gheorghe Elkan o nouă evaluare. Concluzia experţilor a fost că terenul familiei Păcurar valorează 112.000 de lei sau 30.000 de euro. „Faţă de iulie 2007, datele de pe piaţă pentru terenurile situate în zona studiată au suferit modificări esenţiale prin aprobarea obiectivului, varianta de ocolire Sud-Est“, susţine comisia de experţi condusă de Elkan.