Mulţumim, Platini!

Mulţumim, Platini!

România nu va avea de suferit din cauza dezastrului din Cupa UEFA deoarece se modifică formatul competiţiilor europene.

Eşecul suferit de echipele româneşti în această ediţie a Cupei UEFA va afecta serios ţara noastră în clasamentul coeficienţilor, cel care determină numărul de cluburi pe care fiecare federaţie le poate înscrie în competiţiile continentale.   Însă, datorită faptului că din sezonul viitor formatul cupelor europene se modifică, românii pot sta liniştiţi. Câştigătoarea Ligii I nu-şi va pierde foarte curând locul în grupele Ligii Campionilor, aceasta fiind o consecinţă a politicii impuse de Michel Platini, preşedintele UEFA. Francezul a promis în 2007, în campania la finalul căreia a fost desemnat şef al forului european, că va face în aşa fel încât şi ţările cu fotbal mai slab cotat să ajungă la „masa bogaţilor“. Un angajament dedicat în special federaţiilor din estul continentului, printre care şi România. Avantajaţi de noul sistem Fostul mijlocaş al naţionalei „Cocoşului galic“ şi-a pus imediat planurile în aplicare şi a obţinut un nou mod de desfăşurare a preliminariilor în cele două întreceri continentale.

În Liga Campionilor, formaţiile care vor participa în faza calificărilor vor fi împă rţite în două grupe. Una dintre acestea va cuprinde câştigătoarele campionatelor aflate pe locurile 13-53 în ierarhia coeficienţilor, iar în cealaltă se vor confrunta echipe care nu au triumfat pe plan intern în ţările situate pe poziţiile 1-15. Zece formaţii vor obţine biletele pentru faza grupelor (câte cinci din fiecare serie), acestea urmând a se alătura celor 22 de echipe (aparţinând federaţiilor de pe locurile 1-12, la care se adaugă deţinătoarea trofeului) calificate direct pe tabloul principal.

Cum România ocupă în prezent cea de-a şaptea poziţie în topul coeficienţilor, rezultă faptul că Liga I mai poate cădea cinci locuri şi tot are asigurată prezenţa unei reprezentante în seriile celei mai importante întreceri europene a cluburilor.

Dezavantajul constă în faptul că ocupanta poziţiei secunde în campionatul intern va avea de trecut de două tururi pentru a ajunge în grupele Ligii Campionilor. Coeficient în scădere După o perioadă în care coeficientul României a crescut succesiv, de la 2,166 (în sezonul 2002-2003) până la 16,833 (în sezonul 2005-2006), ţara noastră se întoarce încet-încet la punctajul cu care ne obişnuiserăm în trecut. Dacă în stagiunea 2006-2007 am terminat cu 11,333, din ediţia trecută a început prăbuşirea. 2,600 este coeficientul din sezonul precedent, iar în prezent avem 2,642.

PERICOL

Preliminarii şi pentru grupele Cupei UEFA În Cupa UEFA vor exista patru tururi preliminare, la capătul cărora 37 de cluburi îşi vor asigura un loc în faza grupelor (unde este admisă direct doar câştigătoarea ultimei ediţii). Acolo vor mai ajunge formaţiile învinse în ultima etapă a calificărilor din Liga Campionilor, câte cinci din fiecare serie. Poziţia a şaptea în clasamentul coeficienţilor, cea pe care se află România în acest moment, are rezervate patru locuri în cea de-a doua întrecere europeană a cluburilor: câştigătoarea Cupei României şi locul 3 în campionat - în turul 4 preliminar, locul 4 - în turul 3 preliminar, iar locul 5 - în turul 2 preliminar.

Ne puteți urmări și pe Google News