PASTILA DE CAP: Cum "se tratează" invidia între fraţi
- Adam Popescu
- 19 august 2008, 03:00
Vă răspunde Psihoterapeut AUGUSTIN CAMBOSIE, vicepreşedintele Federaţiei Române de Psihoterapie.
Irina, Constanţa: Am avut anumite discuţii cu fratele meu în urma cărora am rămas cu lucruri nelămurite. Familia mea are o situaţie materială mai bună decât a lui şi ne permitem să facem lucuri pe care el şi soţia lui nu le fac din lipsă de bani. Nici nu-mi mai vine să-i spun ce facem sau ce ne-am mai cumpărat pentru că, de fiecare dată, fratele meu mă ironizează sau îmi spune că ne irosim banii. Mai că nu mai am ce discuta cu el câteodată de frică să nu-l fac să se simtă prost: nu-i pot spune ce fac copiii noştri, nici ce avem de gând în concediu. Cum să fac să avem o relaţie normală fără a mă simţi mereu vinovată? Sigur că există discrepanţe economice între noi toţi şi aceste diferenţe duc la rivalitate. Este rău când se întâmplă în interiorul unor familii, între rude. Nu este însă o soluţie să sărăcim cu toţii pentru a nu fi invidiaţi de ceilalţi. Nici a fi foarte generoşi faţă de cei care au o situaţie mai precară nu este o soluţie.
Dacă îţi vei ajuta fratele material, el va primi de nevoie, dar se va simţi jignit. Singura modalitate de a rezolva problema este să discuţi cu el. De fapt, nu este vorba numai de fratele tău în toată povestea, ci probabil este implicată şi soţia lui, care contribuie la rivalitate. Sfatul meu este ca, de fiecare dată când te simţi agresată în vreun fel de cuvintele fratelui tău, să opreşti discuţia acolo şi să „pui totul pe masă“. Întreabă- l ce ai făcut ca să meriţi acest lucru şi ce îl deranjează pe el, de fapt. Multe lucruri se vor rezolva aşa. Dacă nu ajungeţi la nicio concluzie, trebuie să mergi mai departe. Nu e o soluţie să încerci să câştigi mai puţin doar pentru ca fratele tău să nu te mai invidieze.
NOTĂ. Aşteptăm întrebările dumneavoastră la adresa de e-mail viata@evz.ro sau la adresa „Evenimentul zilei“, bd. Dimitrie Pompeiu, nr. 6, sector 2, Bucureşti, secţiunea Viaţa.