În anii ’70, sute de hipofize de la cadavre au fost recoltate la IML.
Sute de glande hipofize (glandă endocrină situată la baza creierului) au fost recoltate de la cadavre în anii ’70 în România, susţine profesorul Vladimir Beliş, care participa în acea vreme la cursurile practice cu studenţii în cadrul Institutului de Medicină Legală. Acesta nu poate spune ce se întâmpla cu hipofizele: dacă se exportau în alte ţări (printre care Franţa) sau erau prelucrate la noi în vederea extragerii de hormoni de creştere.
Alţi doctori susţin că şi în ţara noastră se extrăgeau hormoni de creştere din aceste hipofize şi că peste o sută de copii români au fost trataţi cu ei. Declaraţiile vin la o zi după ce agenţia bulgărească Focus arăta că peste o sută de copii au murit în Franţa după ce în anii ’80 au primit injecţii cu hormoni de creştere obţinuţi din glande hipofize exportate de România, Ungaria şi Bulgaria. Sute de hipofize recoltate în câţiva ani
„Ştiu că se făceau aceste recoltări, însă nu ştiu care era destinaţia lor. Când i-am întrebat pe cei de la IML ce făceau cu hipofizele, mi-au spus că sunt pentru cercetare“, a declarat ieri profesorul Beliş. Acesta a mai precizat că se recoltau hipofize de la persoane care muriseră în accidente şi nu fuseseră bolnave. „Pot spune că s-au recoltat sute de hipofize în perioada în care făceam practică cu studenţii la IML“, adaugă profesorul. „Părinţii veneau cu hipofizele de la IML“
Există, însă, medici care îl contrazic pe Beliş. „M-ar mira să se fi recoltat de la noi, pentru că nu aveam o capacitate atât de mare. Pentru o doză de hormoni era nevoie de hipofiza de la patru-şapte cadavre. Institutul de Medicină Legală din Bucureşti avea o capacitate de maximum 50 de cadavre“, precizează profesorul Constantin Dumitrache, fostul director al Institutului Parhon din Capitală. Un alt medic de la Institutul „C.I. Parhon“, Mihail Coculescu, are însă o altă variantă.
El spune că părinţii ai căror copii aveau nevoie de hormoni de creştere veneau cu hipofizele obţinute de la IML pentru a fi prelucrate. „În jur de 100 de copii au fost trataţi cu hormoni de creştere, însă ulterior au fost examinaţi şi niciunul nu avea complicaţii“, spune medicul. Oficialii din Ministerul Sănătăţii susţin că probabil exporturile de hipofize din România s-au făcut prin Ministerul Comerţului Exterior. EFECTELE HORMONILOR 111 persoane au murit în Franţa După 25 de ani de anchetă, la Paris a început procesul împotriva a şapte foşti medici şi farmacişti acuzaţi de inducere în eroare, imprudenţă, neglijenţă şi omucidere pentru că au provocat moartea a 111 persoane care au contractat boala rară Creutzfeldt-Jakob, după ce au fost injectate cu hormonul de creştere. Majoritatea erau copii şi tineri care au murit după ce le-a fost afectat creierul. Maladia Creutzfeldt-Jakob este forma umană a bolii vacii nebune. Acum, hormonii de creştere se obţin prin inginerie genetică şi nu mai sunt periculoşi. Copiii trataţi cu aceşti hormoni sufereau de nanism hipofizar.