Trump plusează: cere Chinei o anchetă privind afacerile familiei Biden
- Ioan Bujor
- 4 octombrie 2019, 10:34
Președintele Donald Trump a cerut public Chinei să investigheze afacerile fiului fostului vicepreședinte Joe Biden, Hunter.
O astfel de solicitare făcută președintelui Ucrainei, Volodimir Zelensky, a declanșat furia democraților, care au anunțat declanșarea operațiunii de demitere (impeachment) a lui Trump. Președintele SUA a calificat aceste investigații drept „prostii”.
„Și, apropo, China ar trebui, de asemenea, să înceapă o investigație cu privire la familia Biden. Pentru că ceea ce s-a întâmplat în China este la fel de grav precum ceea ce s-a petrecut în Ucraina”, a spus Donald Trump.
Întrebat dacă i-a cerut omologului său chinez Xi Jinping să declanșeze o astfel de investigație, Trump a spus că nu, „dar este ceva la care mă voi gândi, cu siguranță”.
Ambasada Chinei la Washington nu a răspuns imediat la cererea de a oferi un comentariu pe subiect, potrivit Reuters.
Apelul către China vine exact în mijlocul unui război comercial între Beijing și Washington, cu impuneri de tarife vamale și alte măsuri. O nouă rundă de convorbiri SUA-China ar urma să aibă loc săptămâna viitoare.
Afacerile ciudate ale familiei Biden
Hunter Biden, fiul fostului vicepreședinte al SUA în mandatele democratului Barack Obama, a fost membru în consiliul de administrație al unei companii din domeniul gazelor naturale din Ucraina, o mișcare asemănătoare celei prin care fostul cancelar german Gerhard Schröder, care a fost unul dintre cei mai mari susținători ai proiectului Nord Stream, considerat dăunător țărilor din estul Europei, apoi a sărit, direct din cancelaria Germaniei într-un post extrem de bine plătit de Gazprom, în consiliul de administrație al Nord Stream.
O altă afacere criticată intens de republicanii din SUA a fost cea legată de o deplasare în China, unde are numeroase interese de afaceri, a fiului lui Joe Biden cu avionul tatălui său, Air Force Two, în 2013.
De altfel, potrivit unui articol din Vox, Hunter Biden este considerat în SUA o beizadea, un individ care nu a reușit să-și facă o carieră prin propriile forțe, fiind peste tot, și ca angajat, și ca om de afaceri, doar „fiul vicepreședintelui Biden”.
În urmă cu o săptămână, EvZ nota, în articolul Impeachmentul lui Trump și mizeria de sub preșul lui Biden, că au ieșit la iveală noi dovezi despre corupția fostului vicepreședinte american și despre interesele din spatele luptei americane anticorupție.
„Sute de pagini de documente și note contrazic povestea spusă de fostul vicepreședinte american Joe Biden, conform căreia acesta a exercitat presiuni asupra Ucrainei pentru a-l demite pe procurorul general din cauză că ar fi fost corupt și nu pentru că demarase o anchetă la comania la care Biden junior era angajat”, se mai nota în material.
Răspunsul lui Trump
După izbucnirea scandalului, Donald Trump a promis că va face publice stenogramele convorbirii cu Zelensky, ceea ce a și făcut, la scurt timp. În funcție de orientare, presa a titrat inclusiv că acele stenograme conțin dovada care va duce la demiterea lui Trump.
Președintele SUA a calificat întregul scandal drept „cea mai mare înşelătorie din istorie”. „Ceea ce se întâmplă acum este cea mai mare înşelătorie din istoria politicii americane”, a afirmat Donald Trump într-un mesaj video postat pe Twitter.
Președintele american mai spune că opoziţia democrată, care a câștigat majoritatea în Camera Reprezentanților după alegerile de la mijloc de mandat, „vrea să confişte totul”: arme, servicii medicale, voturi, judecători şi libertate.
„Totul este foarte simplu. Ei încearcă să mă oprească pe MINE, pentru că eu mă lupt pentru voi – şi nu voi permite niciodată ca acest lucru să se întâmple”, a mai spus liderul de la Casa Albă.
Reamintim că Democraţii au lansat o anchetă prin care se urmăreşte declanşarea unei proceduri de destituire a preşedintelui. Dar, deși sunt majoritari în camera inferioară, democrații nu au votat articolele de punere sub acuzare, un act procedural ce ar duce la suspendarea președintelui, ci doar vor să facă încă o anchetă, după ce cea făcută de Comisia Mueller s-a încheiat neconcludent.