Lumea, în zile de vacanţă: Barcelona

Lumea, în zile de vacanţă: Barcelona

O asezare geografica fascinanta, cu o clima binefacatoare, Barcelona (orasul de sub luna sau orasul de unde se vede luna) se afla pe malul Mediteranei, 160 km sud de lantul muntos Pirinei, care reprezinta granita cu Franta.

Reportaj trimis de Constantin Liuba, pentru concursul "Câştigă o excursie la Praga". Puteţi participa şi voi, trimiţând reportaje sau simple impresii de călătorie, însoţite de imagini, la adresa turism@evz.ro.

Este capitala Cataloniei, o comunitate autonoma din nord-estul Spaniei. Este al doilea oras ca marime dupa Madrid, avand o populatie de aproximativ 1,6 milioane, iar a zunei metropolitane de aproximatv 3 milioane. Este unul dintre cele mai frumoase si in special cele mai sistematizate orase ale lumii, fiind totodata o destinatie turistca uluitoare si exotica, la primul contact respiri aerul de parca esti ametit, coplesit si te intrebi daca nu visezi.. Barcelona este orasul in care s-au desfasurat Jocurile Olimpice de vara din 1992 (multe locuri purtand denumiri din acea perioada : Golful Olimpic, Stadionul Olimpic, Cartierul Olimpic, Parcul Olimpic, etc.) iar in 2004 Forumul Iternational al Culturii.

Istoria orasului se duce cu mii de ani in urma, legenda atribuind cartaginezilor intemeierea localitatii Barcino,in special lui Hamilcar Barca, tatal lui Hanibal. Dupa trecerea regiunii sub stapanirea romana, orasul este transformat intr-un castrum centrat pe Mons Taber, un deal in apropierea primariei din ziua de astazi (Plasa de Saint Jaume). Cetatea a fost cucerita de vizigoti in secolul al V-lea, de catre mauri in secolul al VIII-lea, recucerita de regii franci in 801 si jefuita de Al-Mansur in 985.

Barcelona a devenit o provincie franca, cucerindu-si incet, incet independenta si s-a extins pana canda anexat Principatul Cataloniei, Regatul Aragonului si alte posesii de peste mare, conducand astfel Marea Mediterana de la Barcelona pana la Atena. Cand Confederatia Catalonia-Aragon a fost anexata dinastiei Castiliei, a inceput ddecaderea Barcelonei.

Orasul a fost devastat dupa Republica Catalona din 1640-1652 si in Razboiul Spaniol de secesiune din 1714. La inceputul secolului XX, Barcelona a redevenit un centru cultural si politic dupa o reinviere a limbii catalone, (limba catalona e destul de deosebita de limba spaniola; am gasit cuvinte interesante, ex : cocie= masina, pruna=pruna, porc=porc, etc total deosebite de cele din spaniola si inrudite cu dialectul din Banat, loc unde au fost cantonate 2 legiuni romane : Catalana si Sardica cu soldati recrutatide pe aceste  meleaguri).

Catalonii nu se considera spanioli ci un popor aparte ce lupta sa-si castige independenta. Pe oameni ii caracterizeaza politetea si bunul simt, placerea cea mai mare a lor, pe care trebuie s-o incerci si tu, este sa stea la o masa la restaurant, sa bea o bere si sa se uite la lumea care trece (incearca berea lor la halba, cred ca e cea mai buna din Europa). Vara mesele sunt scoase pe trotuar si toate scaunele sunt orientate spre strada.

In timpul Razboiului Civil Spaniol, Barcelona a fost refugiul cauzei anarhiste, dar s-a predat fortelor Generalului Franco in 1939, cand din nou cultura catalana a avut de suferit, limba catalana fiind interzisa. Dupa anul 1970 Barcelona a inceput din nou sa renasca devenind una din cele mai mari atractii ale Europei, facand parte din asa numitul miracol spaniol dupa integrarea in Comunitatea Europeana in 1988. In multe privinte Barcelona seamana cu Roma sau Parisul dar are o distincta personalitate ce o face unica in lume. Cum se ajunge la Barcelona?

Iata o intrebare pe care cred ca si-o pune in primul rand turistul nostru, avand in vedere ca distanta este cam de 4000 km. La Barcelona se poate ajunge pe cont propriu cu autocarul, cursa rapida, (dar extrem de obositoare si incomoda, circulandu-se cam doua zile si doua nopti), costul fiind de cca 100-150 euro dus-intors sau tot cu autocarul dar in circuit cu o agentie de turism, ocazie cu care se dorm trei nopti in hoteluri confortabile la dus si trei nopti la intors, iar pe parcurs se viziteaza Budapesta, Viena, Venetia, Verona, Monte Carlo la dus Marsilia, Monaco, Milano, Pestera Postojna din Slovenia la intors. De asemenea o modalitate confortabila si cu posibilitati mai libere de a vizita obiective minunate, functie de traseul ales, este acea de a folosi masinile particulare (a se lua in calcul in acest caz pe langa pretul carburantului  si taxele de autostrzi, taxele de parcari, de camping si altele). O alta modalitate de acces comod spre Barcelona este avionul, trei ore de zbor, din Timisoara  sau din Bucuresti cursa directa, pretul fiind intre 100 si 400 de euro, dus-intor, functie de com- pania de zbor aleasa.

Posibilitatile de cazare sunt fie direct in Barcelona, dar cu preturi putin mai mari, de la 30 euro pe noapte la pensiuni sau hoteluri mai de mana a doua, dar care pot concura cu succes cu multe hoteluri de trei stele de la noi sau in zecile de statiuni de pe Costa Brava, situată in nordul Barcelonei pana spre Franta  sau de pe Costa Daurada din sudul Barcelonei, statiuni care au legaturi cu trenul din jumatate in jumatate de ora cu metropola. Despre aceste statiuni vom vorbi mai pe larg intr-un numar viitor. Barcelona ofera o oportunitate unica pentru turisti, imbinand stilul clasic cu cel modern, marea cu muntele, prezentul cu trecutul, realul cu fantasticul.

Practic putem spune ca incepe la malul marii, cu imense porturi pentru vapoare mari de marfuri si croaziere sau pentru iahturi si kilometrii de plaja cu un nisip ultrafin si se termina pe dealul de peste 500 m altitufine, Tibidabo, pe care se afla un imens parc de distractii si o mare catedrala in varful careia se inalta spre cer statuia lui Isus, copie  a celei din Rio de Janeiro din Brazilia.

Spuneam ca orasul este printre cele mai sistematizate orase ale lumii, poate cel mai sistematizat, in asa fel incat cu o harta in mana ti-e imposibil sa te ratacesti. Bulevardele sunt largi, aproape rectilinii, cu multa verdeata pe margini, ( de exemplu pe bd. Diagonal exista linie de tramvai cu ecartamentul inierbat, la vedere fiind doar sinele metalice), fiind strajuite de cladiri cu o arhitectura deosebita, fatade ornate cu sculpturi, balcoane cu feronerii din cele mai stilistice.

Unul din cele mai renumite bulevarde este Rambles, de fapt sunt o serie de bulevarde ce pleaca din Piata Cataloniei si se termina pe malul marii, plin ochi de oameni pana noaptea tarziu, cu florari, vanzatori de pasari, celebrii mimi (artisti de strada) in varii costumatii, care accepta sa te fotografiezi cu ei daca pui in cutiuta din fata lor o moneda, cafenele si restaurante in aer liber.

Mergand pe Rambles ai ocazia sa vezi prestigioasa opera El Liceu, Muzeul figurilor de ceara, piata alimentara La Boqueria si Placa Reial, cu ale sale arcuri si palmieri si multe, multe alte cladiri interesante.  Les Rambles se termina in portul vechi, unde o statuie inalta de peste 50 m a lui Cristofor Columb indic aspre mare. In apropiere se afla Museu Maritim care prezinta istoria vietii din Mediterana, precum si Acvariul,un ocean in miniatura, format din 2i de acvarii unul dintre cele mai interesante din Europa.

Cladirea muzeului este fostul santier naval, unde se construiau vasele ce navigau pe Mediterana sau mai departe. Vechiul port ofera felurite splendori care pot fi urmarite si de sus din telecabina ce face legatura intre tarmul marii si al doilea deal al orasului, Monjuic, pe varful caruia se afla o vfche fortareata care mai demult supraveghea intrarea in port. In jurul dealului se afla Stadionul olimpic si  Palatul Sportiv, la fel ca si Gradinile Botanice. Cand pronunti numele Barcelona, iti vine in minte imediat Gaudi. Antonio Gaudi si-a pus amprenta marcandu-i profund personalitatea, facand din Barcelona un oras unic in lume prin arhitectura fabuloasa, un oras de-a dreptul surprinzator, cu frumuseti pana la a te desprinde de realitate. De numele acestui oras se mai leaga si numele altor oameni ilustri – Pablo Picasso, Salvador Dali, Juan Miro, Jose Carreras, Montserrat Cabale.

Intreg orasul Barcelona este o uriasa expozitie de arhitectura ce cuprinde toate stilurile de la cel roman si gotic, pana la cel international ( sticla-metal) al lui Mies van der Rohe, ornamente bogate, mozaicuri lucitoare, sticla colorata, faianta, lemn, marmura si piatra in combinatii care sfideaza

Punctul maxim de atractie al metropolei cred ca este imensa si neterminata, in constructie din  1982 si se asteapta sa fie terminata in 2020, Catedrala Sagrada Familia, opera tot a lui Gaudi.

Sagrada Familia are trei fatete gotice care nu seamana una cu alta. Fatada Nasterii spre Est nu are nici o figura, nici un corp, nici o coloana. La Vest, Patimile si moartea lui Isus Hristos este fatada cea mai putin ornamentata. E dominata de un fronton cu o gaura de pestera cu picioare de radacini. La Sud este fatada cea mai mare, Perioada de glorie a Mantuitorului. Cele patru turle de pe fiecare fatada, reprezinta cei 12 apostoli. Turnul de deasupra absidei o reprezinta pe Fecioara Maria. Turnul central ramas neconstruit este inchinat lui Isus Mantuitorul.

Este inconjurat de patru turnuri mici, reprentandu-i pe evanghelistii Matei, Marcu, Luca si Ioan. In varful turnului central este un chiparos cu multi porumbei albi care nu seamana unul cu altul. Are o scara interioara inalta de 65 metri. Este foarte greu accesibila, stramta, fara balustrada, intunecata si intortocheata avand forma unui melc, parca a fost sugerata lui Gaudi de suferintele unui clopotar batran si bolnav de artrita reumatoloida avansata, suferinta pe care a avut-o si Gaudi. Sagrada Familia este pe drept cuvant capodopera lui Gaudi.. Un lift amenajat in unul din turnurile catedralei de ridica la peste 100 m inaltime de unde panorama orasului este uluitoare. Tot lui Gaudi i se datoreaza si faimosul parc Guell, care trebuie neaparat vizitat, unde practic un intreg deal din granit rosiatic- maroniu a fost modelat prin sculpturi de coloane, vase ornamentale pentru aloe sau cactusi, trepte si balustrazi,banci etc.

Tot in acest parc este si casa memoriala Gaudi. Trebuie neaparat vizitate Palau Guell, Casa Batilo. Mult admirata este si Casa Mila denumita si Casa Catalana. E un bloc de apartamente si birouri care a fost construit intre anii 1905-1907 pentru Poger Sigimon de Mila, casatorit cu o vaduva bogata. Ca si Sagrada Familia, si inca multe altele, si aceasta cladire este patrimoniu UNESCO.

Fatada acestei cladiri este facuta numai din ondulatii si ofera privirii un efect unic, de val, subliniat de structura balcoanelor metalice. Formele sunt inspirate din padure, din mare, din stalactite, din dragoni, de oriunde, numai din manualele de arhitectura nu. Casa are ceva din trupul unui balaur, cu pleoape – ferestrele cu jaluzele – si cu aripi – grilajele de la balcoane – care toarce la soare. Pe acoperis,  troneaza o nebunie de cosuri multicolore, continuand si cu un pic de cruce tridimensionala, sau ca niste capete de soldati medievali,  infundati in frisca. Pe acoperis te poti urca si poti admira Sagrada Familia in toata splendoarea ei.

Cand m-am plimbat printre hornurile atat de neobisnuite, m-am simtit ca Alice in Tara Minunilor. Va mai invitam sa vizitati Piata Spaniei cu celebrele fantani ce curg in trepte de sub Palatul National de Arta al Cataloniei, in centru aflandu-se celebra fantana a carei jeturi de apa se coloreaza pe arii din muzica clasica.   Construita in 1929, este o minune a tehnicii, ea mai functionand si astazi doar in zilele de joi, vineri, sambata si duminica pentru protejarea cablurilor electrice, instalatiilor de iluminat si sonorizare. Spectacolul fantanilor seara e o bucurie nauca, bucurie pana la lacrimi, iti da o stare de fericire si exuberanta, precum si sentimentul ca esti mai bun si ca ai acces la o strafulgerare de Paradis.

Pe langa bulevardele largi, cu multa verdeata si cel putin patru benzi de circulatie, Barcelona medievala, a contilor si a principilor, o poti intalni in Cartierul Gotic – Barri Gotic – care este o mica cetate in inima Barcelonei, amintind de un mic sat tipic spaniol din secolul al 14-lea. Este o concentrare de cladiri medievale, in stil gotic, cu stradute inguste, incat, daca intinzi mainile, atingi ambele ziduri. Stradutele intortocheate, legate prin scuaruri, inconjurate de terase si cafenele, cu cladiri inalte de 3-4 etaje fac imposibila patrunderea soarelui intr-un asemenea locuri.   Pasajele aeriene, ca niste coridoare suspendate, dau un farmec in plus. Intrand in labirintul de astfel de stradute cu parfum oriental, fastul monumental al orasului dispare in intimitatea unor scene cotidiene. Unele ulite sunt atat de stramte, incat abia se pot strecura pietoni foarte subtiri. Casele parca sunt impletite cu andreaua si din cauza aceasta, vara isi fac umbra reciproc, aparand oamenii de soarele prea fierbinte, iarna mai domolesc vantul. Nu au apa si incalzire centrala, chiriile sunt foarte mari. In schimb, au placerea comunicarii aproape indecente, dar umane. In aceasta zona nici un secret nu poate fi tinut de nimeni. Pluteste peste tot o atmosfera boema.

Mai merita vizitat Arcul de Triumf cu un extraordinar parc in spatele lui, Muzeul Artelor Decorative, Parcul Cervantes cu sumedenia lui de trandafiri si plante din toata lumea, Manastirea Pedralbes si artierul rezidential din vecinatatea ei, stadionul FC Barcelona, muzeul Fundatiei Joan Miro,etc. Oricat ai colinda Barcelona, totdeauna vei avea senzatia ca ceva ti-a ramas nedescoperit, avand mereu chemarea reintoarcerii pe aceste mirifice locuri, simti ca parca sufletul ti-a ramas lipit pe undeva prin imensitatea metropolei

Perioada optima pentru vizitarea orasului este primavara aprilie-mai sau toamna septembrie-octombrie.

Ne puteți urmări și pe Google News