Băsescu, atac electoral pe tarlaua lui Boc

Băsescu, atac electoral pe tarlaua lui Boc

Şeful statului a făcut agenda guvernului în CSAT: capitalizarea CEC, şi pregătirea şantierelor pentru inspecţia prezidenţială.

După un circuit de weekend al întronizărilor mai marilor Bisericii, preşedintele Traian Băsescu încearcă să-şi lărgească bazinul electoral, de data aceasta ţinta fiind micii întreprinzători şi agricultorii. În plus, pentru vizibilitate, şeful statului şi-a anunţat un turneu pe şantiere, să vadă ce se întâmplă cu banii de investiţii. „Sistemul birocratic de la Bruxelles se mişcă prea greu” În şedinţa de ieri a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, Băsescu a făcut planul strategic al guvernului Boc pentru următoarea perioadă. Fără să mai ţină cont de punctul de vedere al Bruxelles- ului, preşedintele a dat undă verde capitalizării CEC-ului pentru a se putea da drumul rapid creditării micilor întreprinzători.

„Mi se pare că durează prea mult şi sistemul birocratic de la Bruxelles se mişcă prea greu în procesul de analiză şi aprobare a capitalizării CEC. Cred că nu Comisia Europeană (CE) se află în criză economică, ci statele şi, având în vedere întârzierea excesivă a unui răspuns din partea CE, punctul meu de vedere a fost că guvernul ar trebui să acţioneze şi să nu mai stea în aşteptarea analizei birocraţilor de la Bruxelles în ceea ce priveşte capitalizarea CEC”, a fost directiva şefului statului de „impulsionare” a măsurilor anticriză. Băsescu a adăugat că analiza de oportunitate a Bruxellesului a fost cerută de la începutul anului şi, în condiţiile acestea, nu se mai poate aştepta „binecuvântarea” pentru că „IMM-urile au nevoie de finanţare”.

Ca o justificare în plus, şeful statului l-a invocat pe preşedintele Franţei. „V-aş cita din preşedintele Sarkozy, probabil că aţi văzut declaraţia legată de deficite, căutaţi-o şi veţi vedea că, pe situaţie de criză, statele naţionale au obligaţia să acţioneze”, a spus el. „Măcar din curiozitate o să merg pe şantiere”

Traian Băsescu vrea să rezolve şi problema samsarilor agricoli, în contextul în care ministrul agriculturii Ilie Sârbu anunţase deja că guvernul va discuta despre evaziunea fiscală în sectorul pâinii. „Guvernul trebuie să dea atenţie modului în care recolta este tranzacţionată la capătul tarlalei, în momentul de faţă, la fel ca şi anul trecut”, a trasat Băsescu, de la Cotroceni, sarcinile pentru Palatul Victoria.

Nu s-a oprit aici. „Am rugat guvernul să aibă în vedere accelerarea lucrărilor de infrastructură (...) Fără să fie un amestec, mă voi plimba pe şantierele care trebuie să aibă viaţă ca urmare a faptului că în buget se află 9 miliarde de euro destinaţi investiţiilor şi măcar din curiozitate o să merg pe aceste şantiere”, a spus preşedintele.

Ne puteți urmări și pe Google News