BOGDAN HRIB: Un neamţ despre romani

BOGDAN HRIB: Un neamţ despre romani

Un vârstnic care stăpâneşte focul tinereţii.

Au trecut mulţi ani de când, prin ’80, vizitam o galerie de artă din Dresda, atunci în RDG, şi mă opream în faţa unui exponat care avea pe o etichetă următorul text: Romische Kaiser Panzer Statue! Neştiind germană şi fiind un fan al lui Hassel, m-am întrebat cum poate fi un împărat roman blindat!? Câtă ignoranţă...

Au trecut mulţi ani din 1902, atunci când Theodor Mommsen primea Premiul Nobel pentru literatură. „Instruit, matur, sarcastic şi versatil, Mommsen a pus în lumină viaţa privată şi publică a Romei, religia, literatura, justiţia, economia şi tradiţiile“, declara C.D. af Wirsen, secretar permanent al Academiei Suedeze din acea vreme, în discursul de prezentare al laureatului. „Medalia Premiului Nobel pentru literatură descrie un tânăr inspirat de muze. Mommsen este un vârstnic, dar el stăpâneşte focul tinereţii...“.

Au trecut mai mult de două decenii de la ultima ediţie a „Istoriei romane“, apărută la Editura ştiinţifică şi enciclopedică, în patru volume, în traducerea lui Joachim Nikolaus. În 2009, Polirom ne oferă o nouă ediţie cartonată, aparent cel puţin, sub aceeaşi traducere (Joachim Benno Nikolaus), volumul I, cu 648 de pagini, la preţul de 59,95 lei, cu un studiu introductiv de Zoe Petre, şi volumul II, 320 de pagini, 39,95 lei. MINUS. Prezentarea lucrării de pe coperta 4 pare extrasă din epoci apuse: „...concepţia potrivit căreia Antichitatea slujeşte modernităţii, pe care Mommsen a ilustrat-o în întreaga sa operă...“ Nefiind semnată, nu ştim cui să o imputăm. Exprimarea Hors Collection de pe site-ul editurii e cam franţuzită. Poate fără colecţie suna mai bine. PLUS. Binevenită iniţiativa Editurii Polirom de a reedita această operă fundamentală pentru aprofundarea pe toate palierele a lumii romane. Cărţi frumoase, bine legate, coperţi cartonate şi supracopertă cu grafică elegantă. Poate că preţul nu este pentru toate buzunarele. Mă întreb: care este publicul-ţintă? Studenţi, profesori, biblioteci? O asemenea lucrare este totuşi necesară în rafturile librăriilor, ca şi în cele ale bibliotecilor, fie ele private sau publice. Ave Theodor!

Ne puteți urmări și pe Google News