Serviciile secrete americane caută o nouă cârtiță de tipul Edward Snowden în rândurile sale

Serviciile secrete americane caută o nouă cârtiță de tipul Edward Snowden în rândurile sale

Ultimele dezvăluiri în presă despre metodele de lucru ale agenţiilor de informaţii americane i-au convins pe responsabilii acestora că jurnaliştii au găsit o nouă sursă de informare în interiorul lor, a dezvăluit presa americană, potrivit AFP.

Publicarea de către The Intercept - un site internet de informaţii care făcuse cunoscute anterior documente provenind de la fostul colaborator al NSA Edward Snowden - a noi dezvăluiri referitoare la amploarea listei persoanelor puse sub supraveghere de serviciile americane antiteroriste a trezit suspiciuni.

Site-ul a indicat simplu că şi-a obţinut informaţiile “de la o sursă care face parte din comunitatea de informaţii”. El nu ascunsese niciodată anterior că Edward Snowden era sursa lui, ceea ce lasă să se înţeleagă că ultimele dezvăluiri au altă origine.

Canalul de informaţii CNN a relatat că “responsabili americani” ai securităţii naţionale se tem în prezent că o altă persoană din serviciile secrete lasă să se scurgă în exteriorul acestora informaţii clasificate.

The Intercept - editat de jurnalistul american Glenn Greenwald, care a dezvăluit primul documente secrete primite de la Snowden - a publicat un text de 12 pagini cu ştampila “secret/noforn”, ceea ce înseamnă că nu trebuie transmise guvernelor aliate.

Acest text, intitulat “Realizările strategice 2013 asupra identităţilor teroriste”, este datat august 2013, adică după plecarea lui Snowden din Hawaii - unde lucra ca angajat sub contract al Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) - spre Hong Kong, iar apoi în Rusia.

Redactat de Centrul naţional al antiterorismului, acest document relevă că nu mai puţin de 680.000 de persoane în lume sunt suspectate de responsabilii americani că ar fi implicate în activităţi legate de terorism, mai scrie AFP, preluat de Agerpres.

Din acest total, 280.000 de persoane “nu au afiliere recunoscută la un grup terorist”, în timp ce celelalte 400.000 sunt suspectate că sunt membre sau susţin grupuri considerate teroriste, ca Al-Qaida şi Hamas.

O altă bază de date - botezată TIDE (Terrorist Identities Datamart Environment) - cuprinde un milion de nume, au indicat responsabili pentru CNN.

The Imtercept a dezvăluit, de asemenea, că de la intrarea în funcţie a preşedintelui Barack Obama, numărul persoanelor înscrise pe lista “no-fly”, care nu pot fi îmbarcate pe avioane cu plecarea din sau spre SUA, s-a înzecit la 47.000.