Specialiştii precizează că franţuzoaicele mănâncă fără reţinere produse de patiserie şi mâncăruri grase, dar nu se prea îngraşă!
Care sunt secretele lor? Porţii mici şi alimente proaspete, nu procesate. Nutriţionistul Jean-Michel Cohen este autorul mai multor cărţi care au abordat acest subiect. El este cel care vorbeşte despre „secrete ale dietei pariziene”, experţii comentând, cu umor, despre „secretele dietei pariziencelor”.
Ar fi ideal
„Francezii pun mai mult accent pe textura mâncării, pe savoare sau prezentarea ei pe farfurie decât pe cantitate. Nu e o dietă, este o atitudine faţă de mâncare. Preferăm calitatea, nu cantitatea. Porţiile mai mici înseamnă mai puţine calorii”, subliniază Cohen.
„Mai bine mănânci ceva foarte gustos, în cantitate mică, decât ceva fără gust”. Care sunt cele 5 secrete ale dietei pariziene în viziunea lui Cohen? 1. Bucuraţi-vă de mâncare. Sentimentul de saţietate o să apară curând; Ideal ar fi să petreceţi cel puţin 20 de minute la masă şi să nu faceţi nimic altceva în timpul acesta. Evitaţi privitul la televizor în timpul meselor; 2. Nu uitaţi: calitate, nu cantitate. Porţiile mici înseamnă puţine calorii; 3. Fiţi activi. Mergeţi pe jos şi folosiţi cât mai mult bicicleta, dar şi scările în locul liftului, atunci când se poate; 4. Mâncaţi proaspăt. Ingredientele proaspete, crescute local ar trebui să fie baza alimentaţiei. Fiţi creativi cu fructele şi legumele, gătiţi-le în fel şi chip. Atenţie: mai puţină mâncare procesată; 5. Apă în loc de sucuri. Francezii consumă multă apă în locul sucurilor acidulate.