Complot terorist apocaliptic! Trei tone de explozivi urmau să arunce în aer Londra
- Tudor Borcea
- 11 iunie 2019, 06:57
Un proiect terorist al Hezbollah, susținut de Iran, a fost dejucat și păstrat secret de guvernul și de serviciile de securitate britanice. Complotul a fost atât de grav încât Theresa May, la acea dată ministru de Interne, și premierul David Cameron au fost informați de urgență.
În ciuda amplorii pericolului, incidentul nu a fost făcut public. A fost dezvăluit acum, în urma unei anchete de trei luni a jurnaliștilor de la The Telegraph. Motivul pentru care a fost ținut la secret a fost că, în urmă cu doar trei luni, Marea Britanie semna acordul nuclear cu Iranul. În 30 septembrie 2015, autoritățile britanice, celebrul serviciu secret MI5 și poliția din Londra au dejucat un complot terorist major în care era implicată gruparea teroristă islamistă legată de Iran, Hezbolah. Trupele speciale au procedat la percheziții după o anchetă care a durat mai multe luni și condusă de MI5. În urma acestor percheziții, autoritățile au pus mâna pe o cantitate de peste trei tone de nitrat de amoniu, o substanță folosită curent de teroriști în fabricarea bombelor artizanale.
Așa se îngrașă inima teroriștilor
Nitratul de amoniu face parte din îngrășămintele naturale azotate și este parte componentă a unor explozivi ca ANFO (sau ANDEX, care este un amestec de nitrat de amoniu cu un ulei mineral), nitrat de glicerină, nitroglicol, dinitrotoluen, TNT, pentrit, hexogen etc. În amestec cu TNT poartă numele de Amatol, iar în amestec cu aluminiu, TNT și alte substanțe explozive se numește Torpex. Dispozitivele explozive sunt preferate de teroriști din motive evidente: puterea de distrugere a explozivilor este foarte mare, nu costă mult și sunt relativ ușor de preparat. Ascunderea și amplasarea acestora nu presupun eforturi laborioase. În cadrul „rețetelor” de explozivi, cele mai simple sunt tocmai cele bazate pe azotat de amoniu: este ieftin și ușor de procurat, dat fiind faptul că este folosit în agricultură ca îngrășământ.
Bombe sub gheață
Potrivit celor de la Telegraph, explozibilii au fost camuflați în recipiente din plastic pentru gheață și depozitați în patru depozite diferite, situate la periferia Londrei. Potrivit unei surse citate, cantitatea de nitrat de amoniu descoperită era mai mare decât cea folosită în atentatul cu bombă care a lovit Oklahoma City, în Statele Unite, în 1995, în cursul căruia 168 de persoane au fost ucise. Un bărbat de 40 de ani a fost arestat în Londra, înainte de a fi eliberat fără a fi aduse acuzații împotriva sa, scrie și Times of Israel, cei de la The Telegraph referindu-se la „o operațiune secretă a serviciilor de informații, care nu urmărea să conducă la proceduri penale.
Un guvern străin a dat pontul
Tot potrivit jurnaliștilor britanici, „un guvern străin” a avertizat autoritățile din Marea Britanie de prezența unei organizații teroriste. „MI5 a acționat în deplină colaborare cu partenerii săi internaționali pentru a contracara amenințarea Iranului și a grupărilor care-i sunt afiliate în Marea Britanie”, a declarat o sursă din cadrul serviciilor de informații britanice. Acest atentat dejucat reamintește de un dosar similar legat de Cipru.
În iunie 2015, un libano-canadian, Bassam Hussein Abdallah, a fost condamnat la șase ani de închisoare în Cipru pentru „susținerea” Hezbollah și posesia a 8,2 tone de nitrat de amoniu. Potrivit autorităților judiciare, Bassam Hussein (26 de ani) avea legături cu ramura militară a Hezbollah care, potrivit actelor de acuzare,pregătea atentate contra intereselor israeliene în Cipru. În cazul atentatului dejucat în Londra, autoritățile nu au făcut public nimic la acea dată, pentru a nu pune în pericol acordul nuclear cu Iranul, principalul susținător al Hezbollah, care fusese semnat cu Londra.
Hezbollah, pus pe lista teroristă abia în februarie
În februarie, autoritățile britanice au plasat totalitatea Hezbollah, și nu numai branșa militară a organizației, pe lista organizațiilor acuzate de terorism. Această decizie, anunțată în 25 februarie, a fost în special salutată de Arabia Saudită și Israel. Hezbollah, o organizație politică și paramilitară șiită islamică din Liban, având circa 15,000 de combatanți, a calificat decizia britanică drept „o insultă la adresa poporului libanez”, la fel ca Iranul. Hezbollah a fost creat în 1982 de către Gardienii Revoluției din Iran, în urma invaziei israeliene din Liban. Finanțat de Teheran, Hezbollah este singurul partid libanez care nu a depus armele după războoiul civil (1975-1990). Hezbollah s-a impus în Iran ca o forță politică de neocolit care a intrat, de altfel, prima dată în Guvern în 2005. De asemenea, Hezbollah este implicat militar, la fel ca Teheranul, de partea președintelui Bashar al-Assad în sângerosul conflict din Siria, țară vecină Libanului.
Teheran amenință țările europene
În timp ce ieri șeful diplomației germane ateriza la Teheran, ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, a ridicat tonul afirmând că Iranul nu are de primit lecții din partea Europei. „Cu siguranță, europenii sunt prost plasați să critice Iranul, chiar și în chestiuni care nu au cu nimic de-a face” cu acordul nuclear iranian semnat la Viena în 2015, a declarat Zarif, citat de AFP. „Politicile Europei în regiunea noastră, politicile Occidentului în regiunea noastră nu au avut alt rezultat decât să producă pagube”, a declarat oficialul iranian.