EDITORIALUL EVZ: Episcopi şi pastorale

EDITORIALUL EVZ: Episcopi şi pastorale

Ca în fiecare an, încerc să citesc toate pastoralele episcopilor, adică acele scrisori irenice prin care transmit îndemnuri şi sfaturi credincioşilor.

E important de ştiut ce şi cum gândesc vlădicii noştri. O las deoparte pe cea a PF Patriarh Daniel, pentru că este intens mediatizată, inclusiv la TV.

ÎPS Calinic ne reaminteşte că vom fi judecaţi "dând seama de modul cum am avut grijă de aproapele nostru, întreaga grijă pentru mântuirea noastră şi a celor care vieţuiesc dimpreună cu noi în frumuseţea văzută a acestei lumi".

Ca de obicei, duhovnicească este şi pastorala ÎPS Teodosie, iar ÎPS Casian atinge un punct nevralgic: "Aceştia sunt creştinii! Aceştia sunt luptătorii cu suferinţele, cu sărăcia, cu bolile, cu necazurile. În ei suferă şi biruieşte Hristos".

După o admirabilă iconografie a Maicii Domnului, PS Ambrozie observă sensibil că: "Totul se petrece în taină. Cel mai de seamă eveniment de la zidirea lumii are loc în tăcere, neştiut şi necunoscut de nimeni".

PS Galaction ne oferă poveşti patristice, de mare folos sufletesc, iar PS Visarion se întreabă: "An de an, Tatăl îl trimite către noi pe Fiul Său cel iubit întru care a binevoit. Oare are El loc în inimile noastre? Are El loc unde să îşi plece capul? Îl cunoaştem noi pe deplin? Îi urmăm noi sfintele învăţături?".

Sub frumosul titlu "Liman în furtunile vieţii", ÎPS Teofan ajunge la concluzia că "omenirea din timpul vieţuirii pe Pământ a lui Hristos-Dumnezeu nu diferă esenţial de cea de astăzi. Oameni buni şi oameni răi vieţuiau atunci şi vieţuiesc şi acum(…). Hristos Domnul a adus atunci lumină în întunericul care domină omenirea, viaţă în moartea care se răspândea în diferite forme, peste tot, bucuria şi nădejdea adevărată într-o lume cuprinsă de tristeţe şi disperare".

ÎPS Eftimie semnează un splendid text redactat de PS Ioachim Băcăuanul: "Crăciunul nu este o zi ca toate celelalte. Este ziua în care misterul sacru te încadrează într-un spaţiu sfânt şi special. Sărbătoarea nu este numai o zi festivă între toate celelalte zile ale anului. E ceva mai mult! Astăzi, eternitatea intră şi umple timpul efemer, iar timpul curgător intră în eternitate, fără să se confunde cu ea".

PS Corneliu constată că "timpurile pe care le trăim sunt marcate de o criză economică cu efecte de neprevăzut pentru întreaga lume, şi aceasta se datorează nouă, pentru că am uitat de Dumnezeu şi Biserica Lui, am încetat de a fi creştini".

Nu mă miră excelenta pastorală a ÎPS Laurenţiu, care ar trebui publicată integral, iar ÎPS Bartolomeu ţinteşte desacralizarea: "Din păcate, există printre noi destui creştini care sărbătoresc un Crăciun fără Iisus, o Bobotează fără aghiasmă, un Sfânt Ion fără Ioan şi, mai ales, un An Nou într-un revelion perpetuu, fără sfârşit, condimentat cu narcotice vaporoase, straie impudice şi aburi etilici".

IPS Andei scrie - poate o premieră în ortodoxia noastră - o pastorală pro-natură, una aproape ecologistă. Şi bine face!

PS Justinian face apel la creştini: "Corabia lui Hristos este atacată de multe duhuri rele, dar poporul român, care este tare în credinţă, plin de încredere în Dumnezeu şi de dragoste faţă de Fiul lui Dumnezeu nu şovăie, priveşte înainte, pentru că el crede în Cel ce S-a născut în Bethleem şi ne-a dat viaţă prin Cruce…".

Anul acesta, cam "stufoasă", "tehnică", pastorala PS Petroniu, un bun condeier. Asemenea şi cea a PS Nicodim, care ne obişnuise cu mici creaţii literare.

IPS Irineu atrage atenţia că, "astăzi, avem nevoie mai mult ca oricând de o pregătire spirituală care să pună mai presus de orice convingerea noastră că Fiul Tatălui ceresc este viaţa lumii, adevărul absolut, iubirea şi bucuria fără margini. Numai în felul acesta vom putea explica adevărul despre întruparea Domnului Hristos celor din şcoli, univer sităţi, spitale şi închisori".

PS Sebastian, polemic ca de obicei, susţine pe bună dreptate că: "Hristos se naşte într-o lume din ce în ce mai puţin creştină", iar PS Gurie, la doar cea de-a doua sa pastorală, este admirabil.

Cu scuzele de rigoare acestea au fost singurele pastorale din ţară pe care le-am găsit. Important este că avem păstori buni! "Hristos Se Naşte, Slăviţi-L!"

Ne puteți urmări și pe Google News