PwC: România va avea inflaţie de 5,4%, în 2011

PwC: România va avea inflaţie de 5,4%, în 2011

România va ieşi din recesiune, anul viitor, cu o creştere economică de 1,6% şi va avea o inflaţie de 5,4%, estimează Grupul de macroeconomie din cadrul PricewaterhouseCoopers (PwC).

Pentru acest an, autorităţile estimează o recesiune de 2%, iar BNR prognozează o inflaţie situată uşor sub 8%.

Surse apropiate negocierilor cu FMI au declarat că BNR a modificat prognoza de inflaţie pentru acest an de la 7,8% la 8,2%, potrivit mediafax.ro.

La nivel mondial, creşterea economică va fi de 3,5%, anul acesta, şi de 3,1%, în 2011, potrivit ultimului raport emis de Grupul de Macroeconomie din cadrul PwC Marea Britanie.

Potrivit documentului, economia globală va creşte în special datorită economiilor emergente, în timp ce în multe dintre economiile dezvoltate şomajul este foarte ridicat, iar cererea de consum scade.

Creştere impresionantă în India şi China

China şi India îşi vor continua ritmul impresionant de creştere atât în acest an, cât şi în 2011. Pentru China, prognoza de creştere economică este de 9,6% anul acesta şi de 9,3% anul viitor. Economia Indiei va înregistra o creştere de 8,6% anul acesta şi de 8,5% anul viitor, estimează experţii PwC.

Situaţia este foarte diferită în economiile dezvoltate. Zona euro iese din recesiune lent şi dureros. Rata ridicată a şomajului şi măsurile de austeritate ale guvernelor ar putea să atenueze perspectivele de creştere economică. Germania este singura ţară care nu se înscrie în această tendinţă.

Creşterea prognozată a economiei germane este de 3,3% în acest an, mai mult decât dublu faţă de creşterea economică în întreaga zonă euro.

Mai multă lichiditate în piaţă

Economia SUA revine încet pe un trend ascendent, în ciuda unei rate ridicate a şomajului şi a temerilor legate de deflaţie. Băncile centrale din SUA, Marea Britanie şi Japonia au dat semnale că sunt dispuse să elibereze mai multă lichiditate în piaţă, în încercarea de a stimula redresarea economică.

"Consumatorii simt efectele secundare ale recesiunii, toate sondajele privitoare la încrederea în economie evidenţiind temerile consumatorilor. În SUA spre exemplu, o rată ridicată persistentă a şomajului (de peste 9%) combinată cu menţinerea preţurilor scăzute în sectorul imobiliar şi incertitudinea legată de politica fiscală menţin pesimismul privind perspectivele economiei", a declarat Yael Selfin, şeful Grupului de Macroeconomie al PwC.

Ne puteți urmări și pe Google News