EDITORIALUL EVZ: Liberalii din Ţara Haţegului

EDITORIALUL EVZ: Liberalii din Ţara Haţegului

Când cobori în Ţara Haţegului îţi dai seama că e un pământ binecuvântat de Dumnezeu.

Privirea umblă neobosită dinspre crestele Retezatului în vale şi înapoi. Dincolo de toate minunăţiile naturale şi de cele făcute de mâna omului (Biserica Densuş, Ulpia Traiana Sarmizegetusa, Cetatea Colţ, Castelul de la Sântamăria Orlea - ca să enumăr doar câteva), sau poate tocmai datorită lor, orice călătorie prin Ţara Haţe gu lui e o incursiune în istorie veritabilă. Oamenii de aici au fost mereu nişte luptători. Ani în şir, cei care s-au opus colectivizării (zona de şes e mănoasă, iar pe păşunile de la munte au fost mereu turme bogate) s-au ascuns în Munţii Retezat şi Munţii Şureanu. Căci haţeganilor şi pădurenilor comuniştii le-au picat întotdeauna rău. N-au putut uita vremurile bune şi generozitatea familiei Kendeffy şi a generalului Berthelot, iar comuniştii n-au rezistat niciunei comparaţii.

Deşi PNŢCD a avut în Ţara Haţegului numeroşi susţinători, alegerile au fost câştigate aici, paradoxal, de urmaşii comuniştilor (FSN, PD, PSD) - mai bine organizaţi la vot. Abia de şase ani primar în Haţeg, cea mai importantă aşezare a zonei, e un liberal (după regretabila dispariţie a PNŢCD de pe scena politicii româneşti, anticomuniştii şi-au canalizat simpatiile spre PNL). E adevărat, Nicolae Timiş, primarul din Haţeg, nu e un liberal pursânge (el a mai trecut, anterior, pe la PSDR, ApR şi PC). Am făcut toată această introducere pentru a vă ajuta să înţelegeţi contextul în care se vor desfăşura alegerile parţiale din Colegiul 3, Ţara Haţegului-Ţinutul Pădurenilor, judeţul Hunedoara. De aici încolo, lucrurile sunt ceva mai greu de înţeles. Fotoliul de deputat al Ţării Haţegului, rămas vacant după decesul deputatului Ioan Timiş, fratele primarului din Haţeg, este acum trofeul politic cel mai vânat, primul pus în joc după dramatica prăbuşire în sondaje a PDL-ului aflat la putere. În condiţiile în care, de exemplu, o moţiune de cenzură se joacă la câteva voturi, nu-i totuna dacă reprezentantul Colegiului 3 va fi al puterii sau al opoziţiei. Mai mult decât atât, cine va pune piciorul în Ţara Haţegului va putea influenţa destul de mult soarta alegerilor viitoare într-un judeţ interesant, împărţit în felii aproape egale între PDL, PSD şi PNL. Şi, mai mult decât atât, situaţia din Ţara Haţegului e un studiu de caz despre politica mică, o sursă de inspiraţie pentru politica aşa-zis mare.

Cel mai bine plasat în sondaje, practic fără rival, este primarul din Haţeg, care are însă o problemă serioasă: candidatura lui nu e agreată de conducerea judeţeană a PNL. Oficial, Timiş nu e văzut bine din motive pragmatice: dacă acesta pleacă în Camera Deputaţilor, PNL Hunedoara trebuie să găsească un candidat puternic pentru a recâştiga Primăria Haţeg şi să pună la bătaie sume importante pentru o nouă bătălie electorală. Neoficial, şeful liberalilor din Hunedoara se teme de problemele de imagine pe care le-ar putea aduce Nicolae Timiş (fiica lui e reţinută în prezent pentru o posibilă implicare într-o reţea de trafic de droguri) şi, mai ales, se teme că acesta va dori să rămână în parlament şi după alegerile din 2012, fără să mai ceară voie de la "centru". (În acelaşi timp, Timiş afirmă că "locul sigur" care e Colegiul 3 i-ar fi rezervat unui personaj, Dan Radu Ruşanu, pe care puţini îl simpatizează, dar de care multora le e teamă). Aşa că PNL Hunedoara a pregătit o altă candidatură, venită de la Bucureşti: cea a fostului ministru al muncii Mariana Câmpeanu. Cu sprijinul organizaţiei, spun cei din PNL, şi al simpatiei pe care o nutresc alegătorii pentru liberali, doamna Câmpeanu poate câştiga fără probleme Colegiul 3, chiar dacă va fi nevoită să se confrunte cu candidatura independentă a lui Timiş (care şi-ar pune în joc, astfel, fotoliul de primar).

Teoretic, celelalte partide din judeţ ar trebui să se bucure că liberalii se bat între ei şi să profite de principiul "când doi se ceartă al treilea câştigă". Partea proastă pentru PDL şi PSD este că nu au candidaţi care să vizeze măcar locul al treilea! PSD încă socoteşte că lucrul cel mai înţelept e să respecte o înţelegere mai veche şi să susţină candidatul PNL, iar PDL s-a orientat tot spre un liberal: primarul din Baru (localitate importantă din Ţara Heţegului), Daniel Răducanu, care va face şi el pasul spre independenţă, iar de acolo spre PDL. Situaţia ar trebui să fie măgulitoare pentru PNL: are, de departe, "resursa umană" cea mai competitivă din zonă şi îşi permite să piardă doi candidaţi valabili şi, totuşi, să păstreze prima şansă pentru Colegiul 3. Pe de altă parte, situaţia din Haţeg înscrie PNL întrun peisaj mai amplu, tipic românesc: România are experienţă în resurse importante, dar gestionate prost. Altfel spus, ţara e frumoasă.

Ne puteți urmări și pe Google News