Băsescu nu promulgă legea pensiilor. Pe 21 septembrie, cerea egalizarea vârstei de pensionare la 65 de ani

Băsescu nu promulgă legea pensiilor. Pe 21 septembrie, cerea egalizarea vârstei de pensionare la 65 de ani

Preşedintele Traian Băsescu a decis să trimită Parlamentului legea pensiilor pentru reanalizarea vârstei de pensionare pentru femei. Şeful statului consideră că este nedrept ca femeile să se pensioneze la 65 de ani ca şi bărbaţii, vârsta potrivită pentru acestea fiind de 63 de ani. "Femeile fac o dublă muncă în România. Chiar legea institutie diferenţe de tratament între femei şi bărbaţi", a spus Traian Băsescu. Pe de altă parte, în discursul din 21 septembrie din Parlament, şeful statului susţinea egalizarea vârstei de pensionare.

"Sunt un susţinător fără rezerve al egalităţii de şanse dintre femei şi bărbaţi, dar şi al egalităţii de tratament nu pot să nu analizez realităţile socio-economice, şi să constat că femeile au o situaţie mult mai grea decât bărbaţii", a spus, astăzi, Băsescu, cerând Parlamentului să reducă vârsta de pensionare pentru femei la 63 de ani. În urmă cu peste două săptămâni, în discursul din Parlament, Traian Băsescu se declara un susţinător al egalizării vârstei de pensionare. "Măsura de creştere progresivă până în 2030 a vârstei de pensionare, până la 65 de ani, precum şi egalizarea acesteia la femei şi bărbaţi, este necesară, având în vedere tendinţele demografice îngrijorătoare, din România şi nu numai, inclusiv în Uniunea Europeană", declara şeful statului în plenul Camerelor reunite, în faţa senatorilor şi deputaţilor. Cu o zi înainte, aceeaşi idee era susţinută şi de premierul Emil Boc în Parlament. "Egalizarea vârstelor de pensionare este avută în vedere în anul 2030, pentu a putea asigura o susţinere pe termen mediu şi lung a bugetului de pensii, declara Boc pe 20 septembrie. Motivele cererii de reexaminare a legii invocate astăzi de preşedinte:

  • Legea privind sistemul unitar de pensii publice stabileşte la articolul 53 alin. (1) că vârsta standard de pensionare este de 65 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, în temeiul principiului egalităţii.
  • Ţinând cont de realităţile socio-profesionale şi de activitatea zilnică a femeilor, considerăm că este necesară stabilirea diferenţiată a vârstei standard de pensionare pentru bărbaţi şi femei.
  • De altfel, în acest sens, inclusiv prezenta lege, prin dispoziţiile art. 56 alin. (4) şi art. 60 alin. (2), instituie derogări de la principiul egalităţii, prin stabilirea unor reduceri diferenţiate, pe criterii de gen, ale vârstelor standard de pensionare.
  • Având în vedere aspectele menţionate mai sus, considerăm că este oportună modificarea art. 53 alin. (1) al Legii, în sensul stabilirii vârstei standard de pensionare pentru femei la 63 de ani.
  • Pentru aspectele semnalate şi ţinând cont de competenţa legislativă exclusivă a Parlamentului, vă solicit reexaminarea Legii privind sistemul unitar de pensii publice.

"Să intervin în activitatea parlamentului ar fi dictatură" Preşedintele s-a referit, astăzi, şi la declaraţiile liderilor opoziţiei, Victor Ponta şi Crin Antonescu, care i-au cerut să intervină în conflictul de la parlament, după ce Roberta Anastase a fost acuzată de fraudă la votul legii pensiilor. "Îmi cer să arbitrez în interiorul unei camere a parlamentului. Acest lucru nu este posibil. Preşedintele nu se poate implica în activitatea internă a parlamentului. Liderii Ponta şi Antonescu au posibilitatea să se adreseze comisiei de disciplină a parlamentului pentru a rezolva problemele de litigiu. Cei care vorbesc despre dictatură nu înţeleg ce înseamnă să creezi precedentul ca preşedintele să se implice în activitatea internă a parlamentului. Asta ar fi dictatură. Eu nu-mi doresc să interferez în viaţa internă a parlamentului", a spus Traian Băsescu. Curtea Constituţională a declarat, ieri, legea pensiilor ca fiind în conformitatea cu legea fundamentală, iar opoziţia a reiterat intenţia de a declanşa procedura de suspendare a şefului statului, dacă acesta va promulga actul normativ.  Liderul PSD, Victor Ponta, dar şi reprezentanţii sindicatelor şi ai societăţii civile, respectiv Institutul pentru Politici Publice (IPP), i-au trimis, astăzi, preşedintelui scrisori oficiale în care îi cer să nu promulge legea pensiilor. Preşedintele Traian Băsescu are trei variante în ceea ce priveşte actul normativ: o poate trimite la Parlament, o poate promulga sau retrimite la Curtea Constituţională. Citiţi şi:

  • PSD renunţă la suspendarea lui Băsescu, nu şi la demiterea lui Anastase
  • Voiculescu şi PNL: Traiane, de suspendare nu scapi!
  • Marko Bela: Noi am susţinut întotdeauna vârsta de 63 de ani pentru femei
  • Botiş despre legea pensiilor: "Eu am fost unul dintre iniţiatorii unei propuneri identice"
  • Şeitan: "Mai devreme sau mai târziu tot la egalizare se va ajunge"
  • Legea pensiilor a trecut de Curte cu mâna PSD