O seară cu Donald Sutherland

O seară cu Donald Sutherland

Actorul împlineşte astăzi 75 de ani, iar MGM Channel sărbătoreşte acest eveniment prin difuzarea a trei filme ce-l au protagonist.

Donald Sutherland s-a născut pe 17 iulie 1935 şi, încă de la vârsta de 14 ani, alege să lucreze corespondent la postul de radio local CKBW. Din dorinţa de a deveni actor, părăseşte Canada în favoarea Angliei, unde urmează studiile Academiei de Muzică şi Artă Dramatică.

Cu toate că profesorii iau spus că înălţimea şi înfăţişarea lui nu sunt tocmai un atu în obţinerea de roluri, este acceptat. Donald era conştient de defectele lui încă din adolescenţă, atunci când, întrebând-o pe mama lui dacă e frumos, ea i-a răspuns: "Donald, să fiu sinceră, nu. Dar faţa ta exprimă multă personalitate".

Primul rol important îl primeşte în 1964, în "Castle of the Living Dead". În thrillerul "Don’t Look Now" face un rol memorabil, mai ales datorită scenelor de dragoste dintre el şi actriţa Julie Christie. Totul părea atât de natural, încât s-a zvonit că scenele au fost, de fapt, reale.

După două căsnicii eşuate, actorul începe o relaţie cu Jane Fonda, cu care a jucat în "Klute". La scurt timp s-au despărţit, şi actorul declara: "Mi-a frânt inima, am fost foarte devastat şi mâhnit". În 1972, o întâlneşte pe Francine Racette, actuala soţie, cu care are trei copii.

Donald Sutherland a colaborat cu Federico Fellini, Bernardo Bertolucci şi Robert Altman. A fost nominalizat de trei ori la Premiile BAFTA ("Don’t Look Now", "Steelyard Blues" şi "Space Cowboys") şi de şapte ori la Globul de Aur, de două ori reuşind să-şi adjudece premiul (pentru "Path to War" şi "Citizen X").

Un actor, trei filme

Filmul care dă startul "petrecerii" este "Nimic personal" (1980), la ora 19.30. Avocata Abigail Adams (interpretată de Suzanne Somers) este angajată de Roger Keller (Donald Sutherland) pentru a împiedica ridicarea unui dispozitiv periculos pe un teren fertil.

De la ora 21.30, în grilă intră "Mătăniile morţii" (1987), thriller care spune povestea unui criminal ce merge la spovedanie pentru a recunoaşte că a omorât mai mulţi preoţi şi călugăriţe, "semnătura" sa fiind o mătanie neagră legată la mâna victimei.

Maratonul se încheie cu "Un anotimp alb şi uscat" (1989), ce prezintă povestea lui Ben du Toit, un profesor alb ce se trezeşte implicat întrun scandal de rasism.

Ne puteți urmări și pe Google News