Isărescu: Nu poţi să păstrezi 6 milioane de asistaţi social
- Vladimir Tism ăneanu
- 6 mai 2010, 12:59
Banca Naţională a revizuit în urcare prognoza de inflaţie pentru acest an, de la 3,5% la 3,7%, iar guvernatorul Mugur Isărescu a tras un nou semnal de alarmă cu privire la necesitatea reducerii cheltuielilor din sistemul public.
Şeful băncii centrale a refuzat să facă orice fel de comentariu legat de posibila creştere a fiscalităţii, însă a subliniat faptul că trebuie luate măsuri de reducere a cheltuielilor din sistemul public şi de stimulare a economiei.
„Nu poţi să păstrezi 6 milioane de asistaţi social cu 3 milioane de lucrători în sectorul neguvernamental şi un milion de bugetari. Trebuie să optăm pentru un model, acesta nu este un model. Suntem la un punct de cotitură şi trebuie să luăm o decizie. Sunt îngrijorat de calitatea dezbaterii publice, care merge cu insistenţă pe un stat social cu venituri mici. Aşa ceva nu există nicăieri în lume”, a declarat Mugur Isărescu, la prezentarea raportului trimestrial asupra inflaţiei.
Guvernatorul BNR a arătat că nu se poate aduce permanent în prim plan situaţia pensionarilor, când salariul mediu al unei familii care munceşte este sub pensia medie.
„Nu putem vorbi de solidaritate, când nu ne gândim şi la partea cealaltă”, a punctat Isărescu.
Dezinflaţia vine în toamnă
Deşi „criza şi-a arătat colţii în toate domeniile”, estimările privind scumpirea bunurilor şi a alimentelor cu 10-30%, anunţată de unele voci din piaţă au rămas doar prognoze care nu s-au adeverit, deoarece este vorba despre o piaţă liberă, a explicat guvernatorul Mugur Isărescu.
Totuşi, BNR prognozează că inflaţia va fi de 3,7% anul acesta, în creştere faţă de estimarea anterioară, de 3,5%. De asemenea, prognoza de inflaţie pentru 2011 a fost revizuită de la 2,7% la 2,8%.
Până în toamnă, inflaţia se va menţine la 4,2%. Ulterior, va începe o perioadă de dezinflaţie accelerată, urmând ca în primăvara anului 2011 inflaţia să se stabilizeze.
Creditele nu se mai ieftinesc
De la începutul acestui an, BNR a redus de patru ori dobânda-cheie, până la nivelul istoric de 6,25%, pentru a impulsiona creditarea. Astfel, BNR a dat un impuls creşterii ecnomice. Totuşi, o nouă reducere a dobânzii de politică monetară este pusă sub semnul întrebării, în contextual în care banca centrală va acţiona cu prudenţă.
„Orizontul nostru de reducere (a dobânzii - n.r) s-a micşorat şi marja de manevră la fel. Trebuie să avem câmp de manevră pentru orice situaţie internă şi externă”, a declarat Mugur Isărescu, la prezentarea raportului trimestrial asupra inflaţiei, notează Mediafax.
Factori de risc asupra prognozei de inflaţie evidenţiaţi de Isărescu: politica fiscală
- politica veniturilor din sectorul public
- rigidităţile structurale din economie (evenimente interne)
- preţurile administrate, care ar putea fi încadrate ca având risc înalt de creştere
- percepţia faţă de ţările emergente, în contextul Greciei
- evoluţia preţurilor volatile
„În privinţa preţurilor volatile, credem în noroc şi că agricultura românească ne-ar putea oferi trei ani biblici buni”, Mugur Isărescu, guvernatorul BNR
Mahorca dă bătăi de cap BNR
Guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, a declarat că banca centrală este extrem de preocupată de evoluţia preţurilor la ţigări şi la produsele din tutun, deoarece scumpirea acestora a influenţat negativ inflaţia şi anul trecut.
În partea a doua a anului 2009, preţurile la alcool au înregistrat cele mai mari creşteri, alimentând, alături de preţurile practicate la produsele din tutun, creşterea inflaţiei, a precizat Mugur Isărescu, la prezentarea trimestrială a raportului privind evoluţia inflaţiei.
„Suntem relativ obsedaţi de fumat şi de ţigări”, a punctat Mugur Isărescu.
BNR a prognozat că tarifele la utilităţi vor creşte cu circa 5% anul acesta. În acest context, patronatele au anunţat că s-ar putea să asistăm la o scumpire a bunurilor şi a serviciilor de până la 10%. Alte voci, mai pesimiste, au estimat creşteri ale preţului chiar şi de 30%.
Românii ar putea scoate şi mai mulţi bani din buzunar, dacă în urma negocierilor cu FMI Guvernul va decide să majoreze TVA şi cota unică de impozitare. BNR se opune acestei măsuri, deoarece preţurile ar putea exploda, ceea ce ce va împiedica banca centrală să atingă ţinta de inflaţie.
Deficitul, arieratele şi investiţiile
Mugur Isărescu a arătat că veniturile la bugetul de stat au scăzut şi că sistemul public nu a fost redimensionat, conform realităţilor economice. Soluţia Guvernului, de a păstra deficitul în limita convenită cu FMI prin neplata datoriilor către firme sau prin îngheţarea investiţiilor nu este, în opinia şefului BNR, o soluţie viabilă.
„Nu e vorba de cât s-a realizat, ci de cât tinde să se întâmple. Puteţi să calculaţi singuri. Scădeţi din 40% circa 30% cât sunt veniturile şi vedeţi unde se duce deficitul. Deficitul bugetar poate să aibă variaţii, dar dacă îţi atingi ţinta cu arierate ale statului este cea mai proastă (soluţie, n.r.). La fel de proastă este şi tăierea investiţiilor. Capacitatea de stimulare a economiei se diminuează”, a punctat Mugur Isărescu.
Şeful băncii centrale nu crede nici în soluţia oferită de liderii opoziţiei, respectiv formarea unui guvern alcătuit din tehnocraţi, deoarece măsurile necesare ieşirii din criză trebuie asumate de politicienii care au câştigat voturile alegătorilor. El a recomandat