Deputații cer explicații. România, tehnologia 5G și spionajul chinez

Deputații cer explicații. România, tehnologia 5G și spionajul chinez

Ministrul Comunicațiilor, Alexandru Petrescu, vine luni în Parlament pentru lămuriri pe marginea strategiei rețelelor de tip 5G în România.

„Dezbateri politice la solicitarea Grupului parlamentar al PNL, cu tema „Strategia 5G - principalele vulnerabilități pentru România în acest domeniu, lipsa de transparență și comunicare a ministerului, precum și care este stadiul de implementare a proiectelor de digitalizare a României”, este ordinea de zi a Camerei Deputaților. Agerpres informează că „Ora Guvernului” are loc luni, în plenul Camerei Deputaților, ministrul Alexandru Petrescu fiind chemat de PNL pentru a dezbate strategia rețelelor de tip 5G din România și lipsa de transparență și comunicare a instituției pe acest subiect.

Reamintim că, în data de 20 august, președintele Klaus Iohannis anunța, după întâlnirea cu Donald Trump, de la Washington, că a semnat un memorandum de înţelegere între guvernele României şi cel al Americii referitor la tehnologia 5G. Fără a se oferi detalii cu privire la conținutul și prevederile documentului, și MAE recunoștea existența acestuia, anunțând că memorandumul a fost semnat de către ambasadorul României la Washington, George Maior, respectiv omologul său american la București.

În primăvara acestui an președintele Donald Trump a impus o serie de limitări privind colaborarea colosului chinezesc Huawei cu firme americane. Totodată, președintele SUA a îndemnat ţările aliate europene să adopte măsuri similare, invocând riscuri asupra siguranţei naţionale. Pentru ca mesajul să fie cât mai clar și pe înțelesul tuturor, Casa Albă a transmis avertizări legate de revizuirea strategiei de cooperare cu țările aliate care vor continua să utilizeze echipamente Huawei.

La nivel mondial, compania Huawei rămâne cel mai mare producător de echipamente de telecomunicaţii, însă recentele sancțiuni dictate de SUA îi afectează serios poziția. America speculează că statul chinez poate utiliza echipamentele Huawei pentru activităţi de spionaj.

Ne puteți urmări și pe Google News